Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά. Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες.
Φέρτε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου αφαιρώντας το από το ψυγείο 1/2-1 ώρα πριν το ψήσετε. Μπορείτε να φτιάξετε το λεμονάτο μοσχάρι έως και 3 μέρες πριν και να το βάλετε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη. Θα το ζεστάνετε απαλά σε χαμηλή φωτιά πριν το σερβίρετε. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 6 άτομα)
1,4 κιλό κότσι Μοσχαρίσιου κρέατος ή οσομμπούκο, κομμένο σε κομμάτια
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
120 ml λευκό ξηρό κρασί
2-2,5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
1-2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι – προαιρετικά
χυμό από 1,5 ζουμερό λεμόνι ή σύμφωνα με το γούστο σας
1-2 κλωναράκια ρίγανη και 1-2 θυμάρι
1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Στεγνώστε καλά το κρέας χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα (υψηλή φωτιά 7/9),
προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι. Ο συνδυασμός θα κάνει ένα μαγειρικό σκεύος από ανοξείδωτο ατσάλι αντικολλητικό.
Βάζετε τα κομμάτια του κρέατος στο καυτό λάδι σε μονή στρώση και τα σοτάρετε από όλες τις πλευρές να ροδίσουν.
Μεταφέρετε τα σωταρισμένα κομματια σε ένα πιάτο και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το ψιλοκομμενο κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι,
χωρίς να ροδίσει, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού.
Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του – τα κομμάτια
του κρέατος δεν πρέπει να κολλήσουν.
Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλεύρι κοσκινιζοντας το και ανακατεύουμε.
Για να ολοκληρώσετε το φαγητό:
Προσθέστε το χυμό λεμονιού, τα φύλλα δάφνης, τις νιφάδες τσίλι (αν τα χρησιμοποιήσετε), αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε νερό να σκεπάσει σχεδόν το κρέας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε και
σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά (έως 2 ώρες). Το κρέας θα είναι πολύ μαλακό και τρυφερό, λιώνοντας στο πιρούνι.
15 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τα κλωναράκια μυρωδικά (ρίγανη και θυμάρι) και το ξύσμα λεμονιού.
Δοκιμάστε τη σάλτσα και προσαρμόστε το αλάτι και το λεμόνι ανάλογα με το γούστο σας.
Αφήνουμε το λεμονάτο μοσχάρι 15 λεπτά από τη φωτιά να κρυώσει πριν το σερβίρουμε με απαλές κινήσεις αφού το κρέας λιώνει υπό πίεση.
Συνοδέψτε το λεμονάτο μοσχαρίσιο με βουτυρώδη πουρέ, που ταιριάζουν απόλυτα με το ψιλό του ζωμό.
Ταιριάζει επίσης με τηγανιτές πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μας, ακολουθήστε μας στην κοινότητα μας στο viber , καθώς και στον λογαριασμό μας στο Instagram , όπου θα ενημερώνεστε για τα αγαπημένα σας γλυκά, αλμυρά σνακ και άλλες εκπλήξεις για τους πιστούς αναγνώστες μας.