Συστατικά
680 γρ βοδινού κρέατος που κόβεται σε κομμάτια – μου αρέσει να χρησιμοποιώ κόκαλο για περισσότερη γεύση, αλλά χωρίς κόκαλα είναι επίσης ωραία
220 – 250gr κρεμμυδιών μικρά (περίπου 30) ή 10-15 κανονικά κρεμμύδια αποφλοιωμένα και κομμένα στην μέση
¼ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
4-6 ψιλοκομμένες ντομάτες ή 1 κουτάκι ψιλοκομμένων ντοματών
4-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι αλεύρι για αλεύρωμα (προαιρετικά)
1½-2 κουταλιές της σούπας τομάτας
1½-2 φλιτζάνια ζωμού ή νερού συν επιπλέον αν χρειαστεί
Αλάτι και πιπέρι 

Μαρινάδα για το βοδινό κρέας:

4 σκελίδες σκόρδου αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ή τριμμένες
2-3 κσ Κόκκινο κρασί
1 ξύλο κανέλας
2-3 μικρά φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι του γλυκού ολόκληρα γαρίφαλα
1½ κουταλάκι ρίγανη
3 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού

Κατευθύνσεις
Συνδυάστε όλα τα υλικά της μαρινάδας βάλτε μέσα το βοδινό κρέας για τουλάχιστον 4-6 ώρες ή για μια νύχτα

  • Ξεφλουδιστε τα κρεμμύδια 
  • Ρίχτε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα βραστό νερό
  • Αποστραγγίστε από την κατσαρόλα και αμέσως βάλτε τα σε κρύο νερό μέχρι να είναι αρκετά δροσερά για να τα πιάσετε
  • Τραβήξτε το κάτω άκρο (το αντίθετο άκρο προς το ανω) και πιέστε το κρεμμύδι έξω από το φλοιό του
  • Αφαιρέστε τα κομμάτια κρέατος από τη μαρινάδα (κρατήστε την μαρινάδα) και αλευρώστε τα, και αφήστε το στην άκρη
  • Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι τσιγαρίστε το κρέας σε όλες τις πλευρές σε παρτίδες και το αφήνουμε στην άκρη (προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο, αν χρειαστεί,  κρατάμε και δύο για τα κρεμμύδια)
  • Εν τω μεταξύ, στην κατσαρόλα σας ή το τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και ελαφρώς σοτάρετε για λίγα λεπτά έως ότου είναι ανοιχτόχρωμο καφέ
  • Μόλις τελειώσετε το τσιγάρισμα του κρέατος, αποβουτυρώστε το τηγάνι ή την κατσαρόλα προσθέτοντας το κρασί και ξύστε το κάτω μέρος του τηγανιού για να απελευθερώσετε όλα τα καφέ κολλημένα κομμάτια και βάλτε όλα αυτά στην κατσαρόλα όπου τα κρεμμύδια σοτάρονται .
  • Προσθέτετε επίσης το κρέας μαζί με την υπόλοιπη μαρινάδα, τις ντομάτες, την πελτέ ντοματας, το ζωμό ή νερό και ανακατέψτε μαλακά τα πάντα και ρίξτε αλάτι και πιπέρι
  • Αφήστε να βράσει στη συνέχεια, μειώστε τη θερμότητα και καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε το κρέας να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες μέχρι να ξεκολάει το κρέας από το κόκκαλο. Φυσικά περιστασιακά ανακατέψτε και ελέγξτε για να δείτε αν το στιφάδο χρειάζεται περισσότερο νερό ή ζωμό.
  • Μόλις το κρέας είναι τρυφερό αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε με επιπλέον υγρό για λίγα λεπτά μέχρι να έχετε μια ωραία πλούσια και παχιά σάλτσα.
  • Σερβίρετε με ψωμί  ή όπως έκανα με χυλοπίτες  με τυρί παρμεζάνα ή τυρί Κεφαλοτύρι εάν έχετε.

credit to Olive & Mango

Προηγούμενο άρθροΚουρκουτόπιτα με κολοκυθάκια
Επόμενο άρθροΜελαχρινή καρυδόπιτα Θεσσαλίας