Ποιο είναι το μυστικό για την τέλεια μακαρονόπιτα; Σου δείχνουμε βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις μια χωριάτικη μακαρονόπιτα, γλασερή και τραγανή.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Χρειαζόμαστε

8 φύλλα χωριάτικα για πίτες ή χειροποίητο,
1 λίτρο γάλα (τα 800 ml για τη γέμιση και τα 200 ml για Το τελείωμα),
5 αυγά (τα τέσσερα για τη γέμιση και το ένα για Το τελείωμα),
500 γραμμάρια φέτα
1/2 κιλό βρασμένα μακαρόνια για παστίτσιο.

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα και σουρωμενα και κρυα μακαρόνια, την θρυμματισμένη φέτα, 800 ml γάλα και 4 αυγά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά.

Συγκεντρώστε την πίτα:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο.
Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού 5 φύλλα κάτω σταυρωτά (4 στο πλαι του ταψιου να κρεμονται απ εξω και ενα στο κεντρο), αλείφοντας με ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
Ρίχνουμε τη γέμιση ζυμαρικών στο έτοιμο ταψί.
Γυρίζουμε τα φύλλα που κρέμονται απ εξω προς τα μέσα. Μετά καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα 3 φύλλα (δεξια αριστερα του ταψιού και ένα στην μέση), αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο.
Διπλώστε τα τελευταία 3 φύλα προς τα μεσα να πανε κάτω από την πίτα να σφραγισει την γέμιση
Δημιουργήστε διακοσμητικά κοψίματα (οχι μέχρι κάτω) στην επάνω στρώση του φύλλου με ένα μαχαίρι.

Γλασσάρουμε και ψήνουμε:
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τα υπόλοιπα 200 ml γάλα, 1 αυγό και 1 κρασοπότυρο ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε την κορυφή της πίτας με το μείγμα αυγού-γάλακτος και την αφήνουμε να σταθεί 15 λεπτά.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθει η γέμιση.

Σερβίρισμα:
Αφήνουμε τη μακαρονόπιτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.