Η Μαρμελάδα δαμάσκηνο στο φούρνο είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε. Η μαρμελάδα αυτή είναι ιδανική για να γεμίσετε χριστουγεννιάτικα μελόψωμα ή αφράτα ψωμάκια, αλλά και για να την απολαύσετε με το πρωινό σας!


Υλικά

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε (για περίπου 3 μικρά βαζάκια):

  • 1,5 κιλό Δαμάσκηνα (ή 750 γρ. δαμάσκηνα και 750 γρ. μήλα)
  • 450 γρ. Ζάχαρη
  • Μια πρέζα Κιτρικό οξύ (ξινό)
  • 1 ξυλάκι Κανέλας
  • 3 σπόροι Κάρδαμο
  • 2-3 Γαρίφαλα
  • 1 Αστεροειδής γλυκάνισος

Εκτέλεση

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη μαρμελάδα.

1. Για αρχή, προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C με τη λειτουργία πάνω-κάτω.

2. Πλένω καλά τα δαμάσκηνα και τα κόβω σε τέσσερα μέρη, αφαιρώντας τα κουκούτσια. αν χρησιμοποιήσω και μήλα, τα κόβω σε φέτες μαζί με τη φλούδα.

3. Τα βάζω σε ένα ταψί για τον φούρνο και το τοποθετώ στο χαμηλότερο ράφι. Ψήνω για 30 λεπτά.

4. Μετά από 30 λεπτά, προσθέτω τη ζάχαρη, το κιτρικό οξύ και τα μπαχαρικά (σπάω το ξυλάκι της κανέλας σε μικρότερα κομμάτια). τα ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα και τα αφήνω στον φούρνο για άλλα 30 με 40 λεπτά. σε αυτό το διάστημα, ανακάτεψα τη μαρμελάδα μου 2-3 φορές για να ομογενοποιηθεί.

5. Η συνοχή της μαρμελάδας εξαρτάται από το πόση ώρα θα την αφήσετε στον φούρνο. αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο πηχτή, μπορείτε να την αφήσετε λίγα λεπτά παραπάνω.

6. Αποσύρω το ταψί από τον φούρνο, αφαιρώ τα μπαχαρικά και γεμίζω αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα. τα κλείνω καλά με το καπάκι.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 10 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.

Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Μαρμελάδα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η μαρμελάδα δαμάσκηνο στο φούρνο σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Ζάχαρη: Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα δαμάσκηνά σας. Αν σας αρέσει πιο ξινή, χρησιμοποιήστε λιγότερη.
  • Ποικιλία: Η μαρμελάδα δαμάσκηνο γίνεται πιο γλυκιά αν χρησιμοποιήσετε και μήλα, ειδικά αν τα μήλα σας είναι πολύ γλυκά.
  • Συντήρηση: Για να διατηρηθεί η μαρμελάδα, γεμίστε τα αποστειρωμένα βάζα μέχρι πάνω και γυρίστε τα ανάποδα για λίγη ώρα, ώστε να δημιουργηθεί κενό αέρος.

ΠΗΓΗ: Татьяна Петришина