Μελωμένο Μοσχάρι Στιφάδο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η πλούσια, μελωμένη γεύση του κρέατος σε συνδυασμό με τα μικρά κρεμμυδάκια και τα αρωματικά μπαχαρικά, το καθιστούν ένα αγαπημένο πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το κρέας και το σοτάρισμα:
- Μοσχάρι (πάγκο φιλέτο): 1/2 κιλό
- Ελαιόλαδο: 5 κουταλιές της σούπας
- Σκόρδο: 1 σκελίδα (ψιλοκομμένη)
- Κρεμμύδι: 1 (ψιλοκομμένο)
Για τη σάλτσα και τα κρεμμύδια:
- Κρεμμύδια (μικρά, για στιφάδο): 1/2 κιλό
- Πουρές ντομάτας: 3 κουταλιές της σούπας (ή 200 γρ. ντομάτες σε κονσέρβα)
- Ζεστό νερό: 1 κουταλιά της σούπας
- Ξύδι κρασιού: 2 κουταλιές της σούπας (ή 1/2 κουταλιά ερυθρό κρασί)
Για τα αρωματικά:
- Φύλλο δάφνης: 1
- Κανέλα: 1 μικρό ξυλάκι
- Μπαχάρι: μερικοί κόκκοι
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι, αλεσμένο
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλους κύβους. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και βάζουμε το κρέας.
Γυρίζουμε το κρέας να σφραγίσει από όλες τις πλευρές και αφήνουμε να τηγανιστεί μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τηγανίζουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τον πουρέ ντομάτας, το ζεστό νερό, το ξύδι ή το κρασί και τα μπαχαρικά (δάφνη, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι). Πρόσθεσα την κανέλα στο τέλος, για να μην δώσει πολύ έντονο άρωμα στο Μελωμένο Μοσχάρι Στιφάδο.
Μειώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου **40 λεπτά** σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μετά τα 40 λεπτά, προσθέτουμε τα μικρά κρεμμύδια και μαγειρεύουμε ξανά σκεπασμένη η κατσαρόλα μέχρι να τελειώσουν (να μαλακώσουν και να μελώσουν).
Σερβίρουμε το Μελωμένο Μοσχάρι Στιφάδο με τηγανητές πατάτες ή ρύζι.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60-80 λεπτά (ανάλογα με το κρέας)
Συνολικός Χρόνος: 85-105 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (για τον καθαρισμό των κρεμμυδιών).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για εύκολο καθάρισμα κρεμμυδιών: Ρίξτε ζεστό νερό σε ένα μπολ και βάλτε τα κρεμμύδια μέσα. Μαλακώνουν. Κόψτε από τη ρίζα και πιέστε για να βγουν τα κεφάλια. Δείτε κι άλλες συνταγές με μοσχάρι.
Για ακόμα πιο μελωμένο αποτέλεσμα στο Μελωμένο Μοσχάρι Στιφάδο, μπορείτε να σοτάρετε τα μικρά κρεμμύδια ελαφρά πριν τα προσθέσετε στην κατσαρόλα.
Για πιο πλούσια γεύση, αντικαταστήστε το ξύδι κρασιού με βαλσάμικο. Δες ιδέες για παραδοσιακά μαγειρευτά.
Σχετικές Συνταγές
Μοσχάρι Κοκκινιστό με Χοντρά Μακαρόνια
Παραδοσιακό Γιουβέτσι με Μοσχάρι
Αρνάκι Λεμονάτο στην Κατσαρόλα
Πηγή: https://mycandykitchen.blogspot.com/











