Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (κατάλληλο για σούπα, όπως σπάλα ή ουρά), κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
3 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
2 πιπεριές (χρωματιστές, π.χ. κόκκινη και πράσινη), κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
8-10 μεσαίες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
Κλωνάρια από διάφορα λαχανικά για άρωμα (π.χ. σέλινο, μαϊντανός, θυμάρι, δεντρολίβανο)
2-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες ή κομμένες στη μέση
2-3 φύλλα δάφνης
1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά), ολόκληρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Νερό
Εκτέλεση
Προετοιμασία του κρέατος (προαιρετικό αλλά συνιστάται για πιο καθαρό ζωμό):
Βάζουμε το κομμένο μοσχάρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το γεμίζουμε με κρύο νερό, ίσα που να το καλύπτει.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις αρχίσει να βράζει, θα εμφανιστούν αφροί στην επιφάνεια. Αφαιρούμε προσεκτικά αυτούς τους αφρούς με μια κουτάλα.
Προαιρετικά: Μπορούμε να χύσουμε αυτό το πρώτο νερό, να ξεπλύνουμε το κρέας και την κατσαρόλα, και να ξεκινήσουμε ξανά με καθαρό νερό για έναν πιο καθαρό ζωμό.
Βράσιμο του κρέατος με αρωματικά:
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με το μοσχάρι με αρκετό κρύο νερό ώστε να το καλύπτει καλά (περίπου 2-3 λίτρα, ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας).
Προσθέτουμε τα κλωνάρια από τα λαχανικά (σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι, δεντρολίβανο), τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, τα καρότα σε ροδέλες, τις κομμένες πιπεριές, τις ντομάτες σε τέταρτα, τις σκελίδες σκόρδου, τα φύλλα δάφνης και την καυτερή πιπεριά (αν χρησιμοποιήσουμε).
Αλατίζουμε καλά (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας, ανάλογα με το γούστο μας).
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι το κρέας να αρχίσει να μαλακώνει.
Μετά από 1 ώρα βρασμού του κρέατος, προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 30-40 λεπτά, ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό.
Δοκιμάζουμε τη σούπα και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν χρειάζεται.
Αφαιρούμε τα κλωνάρια των λαχανικών και τη δάφνη από τη σούπα. Την καυτερή πιπεριά την αφαιρούμε αν δεν θέλουμε να είναι πολύ καυτερή η σούπα.
Σερβίρουμε τη μοσχαρόσουπα ζεστή, γαρνίροντας προαιρετικά με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.
Καλή σας όρεξη! Κάντε κλικ και μοιραστείτε αυτή την υπέροχη συνταγή με τους φίλους σας!