Μουσακάς Παραδοσιακός με Πατάτα

Συστατικά

Για τη Βάση του Μουσακά:

1,2κγ πατάτες ή 7 μεσαίου μεγέθους
800 γραμμάρια μελιτζάνας ή 3 μεσαίου μεγέθους
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι & πιπέρι εδάφους
Για τη Σάλτσα Κιμά:
800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1/3 φλ. κονιάκ
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα Bechamel:
135 ml ηλιέλαιο
115 γραμμάρια αλεύρι
1 λίτρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμάρια ελληνικού τυριού κεφαλοτύρι ή τριμμένο τυρί Ρομάνο
5 μεσαίου μεγέθους αυγά

Οδηγίες                                                                                    Για τη Βάση Μουσακά:
Θερμαίνετε άφθονο λάδι τηγανίσματος σε ένα τηγάνι ή χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αν έχετε Κόψτε τις πατάτες σε φέτες πάχους ½ cm. Προσθέστε σε ένα σουρωτήρι και αλτίζουμε. Ανακατεύουμε τις πατάτες έτσι ώστε το αλάτι να εξαπλωθεί ομοιόμορφα.

Κόψτε το πάνω και το κάτω μέρος των μελιτζανών. Ξεφλουδίστε 2-3 φέτες από το δέρμα κάθε μελιτζάνας κατά μήκος. Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους ½ cm.
Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με νερό και προσθέστε τις μελιτζάνες. Αφήστε τους να μουλιάσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά για να αφαιρέσετε κάποια από την πικρία τους.
Τηγανίζουμε τις πατάτες, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και μια ωραία τραγανότητα.
Τοποθετήστε τις πατάτες σε χαρτοπετσέτες και αφήστε στην άκρη.
Μεταφέρετε τις μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι και, στη συνέχεια, τις βάζετε για τηγάνισμα. Μόλις έχουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα, αφαιρέστε από τη φωτιά και μεταφέρετέ τους σε χαρτοπετσέτες επίσης.

 

Για την σάλτσα του Κιμά

Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίζουμε τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.

Τα αφαιρούμε, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

Για την κρέμα Bechamel:
Σε ένα μεσαίο μπολ μαγειρέματος προσθέστε το ηλιέλαιο και το αλεύρι. Χτυπάμε καλά.

Μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά. (για το αλεύρι για να πάρετε ένα ωραίο αμμώδες χρώμα)
Μειώστε τη φωτιά στη μέση και προσθέστε το γάλα. Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια παχιά κρέμα.

Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και βγάζουμε από την φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει λίγο. Περίπου 5-10 λεπτά.
Ανακατέψτε τα αυγά ένα ένα και το μισό από το τριμμένο τυρί.

Συναρμολόγηση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250 ° C.
Σε ένα ταψί 30×40 εκ τοποθετούμε τις φέτες πατάτας. Πιέστε λίγο με τα χέρια σας για να κολλήσουν ελαφρώς.
Στη συνέχεια, προσθέστε τις φέτες μελιτζάνας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Χρησιμοποιώντας μία τρυπητη κουτάλα προσθέστε τη σάλτσα κιμά πάνω από τις μελιτζάνες.
Cook Greek Mousaka
Με μια κουτάλα ξεκινήστε να προσθέτετε την κρέμα πάνω από τον κιμά.
Μόλις προσθέσετε όλη την κρέμα ισιώστε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Προσθέστε το υπόλοιπο τυρί στην κορυφή.

Ψήστε για περίπου 30 λεπτά. Μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα στην κορυφή του Μουσάκα.
Αφήστε το να παραμείνει για τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Real Greek Recipes logo

Προηγούμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο Τραγανιστό
Επόμενο άρθροΑξεπέραστη Σπανακοτυρόπιτα με “Ψευτοσφολιάτα”: Φύλλο τραγανό, Γέμιση Πλούσια