Μπριάμ: Καλικαιρινό πιάτο γεμάτο με τα αρώματα και τις γεύσεις του καλοκαιριού. Μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια και πατάτες ψήνονται μαζί σε ένα πλούσιο ζωμό ντομάτας, δημιουργώντας μια συμφωνία γεύσεων που θα σας ενθουσιάσει
Υλικά:
4 μελιτζάνες
4 πιπεριές (2 Φλωρίνης και 2 πράσινες)
3 κολοκυθάκια
3 πατάτες
3 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας νοστιμιά λαχανικών
Μαύρο πιπέρι
Ρίγανη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη νοστιμιά λαχανικών, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Ψήνουμε το μπριάμ για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά και να μείνουν με το λαδάκι τους.
Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, προαιρετικά με κεφαλοτύρι.
Tips:
Αν θέλετε πιο πικάντικο μπριάμ, μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή πιπεριά καγιέν.
Μπορείτε να σερβίρετε το μπριάμ με φρέσκο ψωμί και φέτα.
H συνταγή είναι της κας ArtemisTaia Arampatzi