Τα Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με σάλτσα γιαουρτιού είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την τέχνη του τυλίγματος με την τέλεια ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων. Η δροσερή σάλτσα γιαουρτιού τα συνοδεύει ιδανικά, δημιουργώντας ένα ορεκτικό που μπορεί να σταθεί άνετα και ως κυρίως γεύμα. Εγώ τα προτιμώ για τις Κυριακές με την οικογένεια!
Υλικά
Αμπελόφυλλα 80 τεμάχια 400 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι
Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα τριμμένα
2 κολοκυθάκια μέτρια τριμμένα
1 μαρούλι
3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο 3 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο Ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι τύπου Νυχάκι
Αλάτι πιπέρι
250 ml νερό και 500 ml βρασμένο νερό
Για την σάλτσα Γιαουρτιού
2 φλιτζάνια γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
2 φλιτζάνια αγγούρι ψιλοκομμένο
1 χυμός λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη μέντα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λάδι από τη φλυτζάνα και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για ένα-δύο λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας μαζί τριμμένα.
Το μαρούλι με τα κρεμμυδάκια τα βάζουμε ψιλοκομμένα.Προσθέτουμε και το σωταρισμένο κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε καλά όλα μας τα υλικά και αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεματάμε τα φύλλα μας αν είναι φρέσκα σε νερό που βράζει για δύο-τρία λεπτάκια.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο λίγα αμπελόφυλλα ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος και να δημιουργηθεί μία στρώση που θα αποτρέψει τα ντολμαδάκια μας να κολλήσουν και πιθανόν να αρπάξουν.
Παίρνουμε κάθε αμπελόφυλλο και βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη του κάθε φύλλου.
Τυλίγουμε το κάθε φύλλο διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα και ρολάρουμε να παγιδευτεί μέσα η γέμιση. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα και όταν τελειώσουμε βάζουμε τα ντολμαδάκια δίπλα-δίπλα στην κατσαρόλα όσο πιο στριμωχτά μπορούμε. Φτιάχνουμε το πολύ τρεις στρώσεις αλλά ιδανικό θα είναι το σκεύος μας να έχει τέτοιο μέγεθος που τελικά θα βγούνε δύο στρώσεις.
Όταν τελειώσουμε με το στρώσιμο τοποθετούμε ένα πιάτο στο μέγεθος της κατσαρόλας πάνω από τα ντολμαδάκια .
Γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να σκεπάσει και το πιάτο και κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα να περάσουνε τα υγρά από κάτω.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε τη μισή φλυτζάνα το λάδι και το χυμό λεμονιού τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια και μισό σκεπάζουμε την κατσαρόλα .
Μαγειρεύουμε για 50 περίπου λεπτά ελέγχοντας κατά διαστήματα την στάθμη του νερού.
Αν για οποιοδήποτε λόγο τα υγρά δεν σκεπάζουν το ντολμαδάκια προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό ζεστό.
Για την σάλτσα Γιαουρτιού
Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε ένα μεσαίο μπολ και ανακατέψτε καλά.
Ελέγξτε για καρυκεύματα και προσθέστε περισσότερο λεμόνι, σκόρδο, μέντα ή αλάτι ανάλογα με την προσωπική σας προτίμηση.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Ντολμαδάκια Γιαλαντζί σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Αμπελόφυλλα: Αν χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα σε άλμη, είναι καλό να τα ξεπλύνετε καλά με νερό για να φύγει η περίσσια αλμύρα.
- Τύλιγμα: Προσέξτε να μην βάλετε πολύ γέμιση, ώστε να είναι σφιχτά αλλά όχι πιεσμένα. Το ρύζι θα φουσκώσει.
- Μαγείρεμα: Χρησιμοποιήστε ένα βαρύ πιάτο για να τα κρατήσετε σταθερά. Αυτό θα βοηθήσει να μαγειρευτούν ομοιόμορφα και να μη διαλυθούν.
- Σάλτσα: Η σάλτσα γιαουρτιού είναι πιο νόστιμη όταν έχει κρυώσει καλά. Φτιάξτε τη νωρίτερα και αφήστε την στο ψυγείο.
Η Συνταγή είναι της Ραλλους Ψαραδέλλη











