Τα ντονατσάκια είναι ένα κλασικό γλυκό που μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια. Η απαλή και αφράτη ζύμη τους, σε συνδυασμό με τη ζεστή σοκολάτα ή τη ζάχαρη άχνη, τα καθιστούν ανίκητα!
Υλικά:
(24 τμχ)
300 ml ζεστό γάλα
12 γρ μαγιά νωπη(ή 4 γρ ξερή)
50 γρ ζάχαρη
1 κουτ. άλατα
1 αυγό (C1)
50 γρ βούτυρο
500 γρ αλεύρι
+ ηλιέλαιο για τηγάνισμα, περίπου 500 ml
+ ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
Στο μπολ με τη μαγιά προσθέτουμε το αλάτι, το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε
μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά να ην κολλαει στα χερια.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά την πρώτη φούσκωμα, ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη για λίγο, τη χωρίζουμε σε 24 κομμάτια και τα στρογγυλεύουμε.
Αφήνουμε τα κομμάτια να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε δαχτυλίδι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για
άλλα 20 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία (περίπου 170°C). Τηγανίζουμε τα ντόνατς από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Πασπαλίζουμε τα ζεστά ντόνατς με άφθονη ζάχαρη άχνη.
Συμβουλές:
Για πιο γλυκά ντόνατς, μπορείς να προσθέσεις λίγο επιπλέον ζάχαρη στη ζύμη.
Μπορείς να γεμίσεις τα ντόνατς με μαρμελάδα, σοκολάτα ή άλλη γέμιση της αρεσκείας σου.