Παραδοσιακή Χορτόπιτα

Λαχταράτε αυτές τις παραδοσιακές ελληνικές πίτες με χόρτα και τυρί φέτα

Υλικά

1 ταψί
Για το φύλλο
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κούπα νερό

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
350 γραμμάρια φέτα
2 αυγά
αλάτι (ποσότητα κατά προτίμηση)
πιπέρι μαύρο (ποσότητα κατά προτίμηση)
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε το φύλλο. Σε ένα μπολ προσθέτουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός της κούπας με το νερό, το οποίο στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μπολ ανακατεύοντας, ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη σταθερή και μαλακή και να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια μας. Αφήνουμε την έτοιμη ζύμη για το φύλλο μας στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το σπανάκι. Βάζουμε στο μούλτι το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό και τον άνηθο προσθέτοντας λίγο λάδι ώστε να πολτοποιηθούν ευκολότερα τα υλικά μας.

Προσθέτουμε το μείγμα από το μούλτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για περίπου πέντε λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση και ανακατεύουμε για πέντε λεπτά ώσπου να μαραθεί. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τα πολλά υγρά από το σπανάκι.
Σε ένα μπολ κόβουμε με το μαχαίρι τη φέτα σε κομματάκια και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αυγό στη θρυμματισμένη φέτα. Τέλος, προσθέτουμε και το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με το σπανάκι, ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές και συνεχίζουμε με την παρασκευή του φύλλου.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ανόμοια μέρη, το κάτω φύλλο (2/3 της ζύμης) και το πάνω φύλλο (1/3 της ζύμης) της πίτας αντίστοιχα. Σε καθαρό και αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα δύο φύλλα και συνεχίζουμε την παρασκευή της πίτας μας.
Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε το κάτω φύλλο (το οποίο θα καλύπτει και τα πλαϊνά του σκεύους), προσθέτουμε τη γέμιση με το σπανάκι στρώνοντάς την με προσοχή στο ταψί, προσέχοντας να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το σκεύος. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα διπλώνοντάς το περισσευούμενο μέρος (τις άκρες τους) προς τη μέσα πλευρά του σκεύους.

Λαδώνουμε την πίτα μας με λίγο ελαιόλαδο, την τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνειά της αρκετές φορές ώστε να μην φουσκώσει (εναλλακτικά, μπορείτε να την χαράξετε σε κομμάτια) και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50 έως 60 λεπτά.

Καλη Επιτυχία