Αν σου αρέσει ο γαύρος, τότε αυτή η συνταγή για Παραδοσιακός Γαύρος Μαρινάτος θα γίνει η αγαπημένη σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη υπομονή και φρέσκα υλικά. Η γεύση είναι μοναδική και μπορείς να τον διατηρήσεις στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτόν τον υπέροχο μεζέ, θα χρειαστούμε:
Για το μαρινάρισμα:
- 1 κιλό Γαύρος
- 160 γρ. Χοντρό αλάτι
- 700 γρ. Λευκό ξίδι ή ξύδι μηλίτη
Για το τελικό αποτέλεσμα:
- 2 σκελίδες Σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- Κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κομματάκια
- Λίγη Πράσινη καυτερή πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- Πιπέρι σε κόκκους
- Λίγη Ρίγανη
- Ελαιόλαδο και ηλιέλαιο (μισό-μισό)
- Μαιντανός, ψιλοκομμένος
- Φέτες λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε 1 κιλό γαύρο βγάζουμε το κεφάλι και τα έντερα τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα σκουπίζουμε και βάζουμε μια στρώση σε ένα μπολ γυάλινο, ρίχνουμε από πάνω χοντρό αλάτικάνουμε άλλη σειρά ρίχνουμε αλάτι μέχρι να τελειώσει ο γάβρος και το αλάτι.
Καλύπτουμε καλά τα ψάρια με το ξύδι και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε δροσερό μέρος για 12 ώρες .
Τα ξεκοκαλίζουμε μετά, τραβάμε την ραχοκοκαλιά που βγαίνει εύκολα. Ο γαύρος πρέπει να είναι φρέσκος και λίγο μεγάλος και όταν τελειώσουμε το αλάτισμα μετά το ξεκοκάλισμα η σάρκα του πρέπει να είναι λευκή.
Τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ και ρίχνουμε από πάνω το σκόρδο, τις πιπεριές, το λάδι,μαιντανό και τις φέτες λεμόνι. Κλείνουμε με το καπάκι του μπολ και βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται για 2 μήνες στο ψυγείο.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Κανένας (μηδέν).
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 12 ώρες και 20 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για το μαρινάρισμα (12 ώρες).
Χρήσιμα Tips για Γαύρος Μαρινάτος
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Παραδοσιακός Γαύρος Μαρινάτος σας ακόμα πιο επιτυχημένος:
- Επιλογή Γαύρου: Είναι σημαντικό ο γαύρος να είναι φρέσκος και λίγο μεγαλούτσικος για να βγει το φιλέτο του σωστά.
- Αποθήκευση: Ο μαρινάτος γαύρος μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 2 μήνες.
- Υφή: Η σάρκα του ψαριού θα πρέπει να είναι λευκή και να έχει σφίξει μετά το μαρινάρισμα.











