Όταν οι λεμονιές δίνουν φρέσκους καρπούς, είναι η ώρα να φτιάξουμε παστά λεμόνια. Είναι ιδανικός τρόπος αξιοποίησης όλου του καρπού, για να δημιουργηθεί ένα νέο συστατικό, μοναδικό σε γεύση.

Δεν είναι απλά αλάτι και λεμόνι, είναι παστό λεμόνιΤο αλάτι μαλακώνει τη φλούδα και τη σάρκα του λεμονιού και την κάνει σατινένια.

Με πατρίδα το Μαρόκο, τα παστά λεμόνια (preserved lemons) δεν έχουν ακόμα αποκτήσει μεγάλη οικειότητα στα ελληνικά νοικοκυριά. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει τα αγαπούν και δεν μπορούν να ζήσουν με χαμηλότερης έντασης γευστικό επίπεδο στα πιάτα τους.

Το κλασικό λεμονάτο κοτόπουλο και το ψητό κατσαρόλας αποκτούν βάθος και ένταση στη γεύση. Το ίδιο και οι απλές πατάτες φούρνου. Όπου η συνταγή ζητά λεμόνι και αλάτι, δοκιμάστε τα παστά  λεμόνια.

Ένα εύκολο τουρσί ζύμωσης

Τα παστά λεμόνια είναι τουρσί ζύμωσης, που συνεχίζει να ωριμάζει όσο υπάρχει, ακόμα και στο ψυγείο. Ξεκινά στητό και όσο περνά ο καιρός μαλακώνει συνεχώς.

Χρειάζεται περίπου 40 ημέρες ωρίμανσης, για να αρχίσουμε να το καταναλώνουμε και διατηρείται 1 χρόνο στο ψυγείο. Η γεύση του είναι πιο φρέσκια στο ξεκίνημα και γίνεται πιο έντονη και διεισδυτική όσο παλαιώνει.

Που χρησιμοποιούμε τα παστά λεμόνια

3 χρήσιμα υλικά: φλούδα – σάρκα – άρμη

Ανάλογα με το πιάτο, μπορούμε να βάλουμε μόνο την φλούδα, κομμένη σε κυβάκια ή φέτες ή την σάρκα λυωμένη με πηρούνι ή αλεσμένο ολόκληρο το λεμόνι. Πολλοί λένε να πετάμε τη μαλακή σάρκα, αλλά δεν καταλαβαίνω το λόγο. Είναι κι αυτή το ίδιο χρήσιμη όσο η φλούδα.

Η λεμονάτη άρμη είναι κι αυτή αξιοποιήσιμη στο φαγητό και σε dressing σαλάτας ή ψητών ψαριών ή ψητών κρεάτων κατσαρόλας ή λουκάνικων στο τηγάνι.

Αν και οι προτάσεις χρήσης είναι ανεξάντλητες, σκεφτείτε μερικά πιάτα πως θα άλλαζαν γεύση με το παστό λεμόνι :

  • Λευκό πιλάφι με τη λεμονάτη άρμη
  • Πένες με κόκκινη σάλτσα τόνου και φλούδα παστού λεμονιού
  • Ταμπουλέ με κυβάκια από τη φλούδα παστού λεμονιού ή οποιαδήποτε σαλάτα δημητριακών ή οσπρίων
  • Φιλετάκια κοτόπουλου με σάλτσα παστού λεμονιού
  • Κατσικάκι με αγκινάρες και παστό λεμόνι
  • Αυγολέμονο, με τη λεμονάτη άρμη!

Σημεία προσοχής

Αναζητείστε καθαρό θαλασσινό αλάτι, χωρίς προσθήκες ροής, ημίχονδρο. Δεν είναι απλή υπόθεση. Στην κεντρική αγορά βρήκα καθαρό, υγρό θαλασσινό αλάτι σε ένα υπόγειο παντοπωλείο, στην Σωκράτους 4, με 0,70ευρώ/κιλό.

Στη διάρκεια της ζύμωσης, μπορεί να εμφανιστεί ένα λευκό κυματιστό στρώμα στην επιφάνεια, ενιαίο σαν πανί. Το αφαιρούμε και συνεχίζουμε να καταναλώνουμε το τουρσί.

Δώρα από την κουζίνα σας!

Τον χειμώνα οι λεμονιές είναι κατάφορτες και θα βρείτε ακόμα και τον Μάρτιο φρέσκα ζουμερά λεμόνια με αφράτη φλούδα. Τώρα είναι η εποχή να γεμίσετε μεγάλες γυάλες και να κάνετε δώρο στους φίλους σας. Θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα όταν πάψουν να υπάρχουν ελληνικά λεμόνια στην αγορά και εσείς θα έχετε την καλύτερη λύση στα χέρια σας. Πως νομίζετε πως τα εφηύραν; από ανάγκη να διατηρήσουν την αφθονία της εποχής για την εποχή της στέρησης.

Υλικά

Για 1 βάζο του 1 λιτρου

  • 6 λεμόνια βιολογικά, ακέρωτα
  • 150γρ θαλασσινό αλάτι
  • Χυμό 1 λεμονιού
  • Χλιαρό νερό
  • 6 σποράκια καρδάμωμο
  • 3 μικρά τσιλι ή 10 σπόρους πιπέρι
  • 3 φύλλα δάφνης ή 1 ξύλο κανέλα

Μέθοδος εκτέλεσης

Πλένουμε το βάζο και το βάζουμε αναποδογυρισμένο σε προθερμασμένο φούρνο 100 βαθμών για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

1. Ετοιμάζουμε τα λεμόνια

Βάζουμε τα λεμόνια σε λεκάνη με νερό για 15 λεπτά. Τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τα περιχύνουμε με καυτό νερό κι αφήνουμε να κρυώσουν.

Κόβουμε κάθε λεμόνι στα 4, αφήνοντας το ενωμένο στη πλευρά του κοτσανιού. Ανοίγουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας και ρίχνουμε σε καθένα μιάμιση κουταλιά γλυκού αλάτι.

Βάζουμε τα αλατισμένα λεμόνια στο βάζο, όσο πιο σφικτά μπορούμε. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο αλάτι, τα μπαχαρικά και γεμίζουμε το βάζο με το νερό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και κλείνουμε με το καπάκι. Καλύπτουμε το κάτω μέρος του καπακιού με μεμβράνη.

2. Περιμένουμε να ωριμάσουν

Αφήνουμε στον πάγκο για μια εβδομάδα, κουνώντας το βάζο καθημερινά να λιώσει το αλάτι. Βάζουμε σε ντουλάπι δροσερό και σκοτεινό να ωριμάσει για πέντε εβδομάδες.

Καταναλώνουμε και φυλάμε στο ψυγείο για 1 χρόνο. Όσο χαμηλώνει η ποσότητα στο βάζο, το μεταφέρουμε σε μικρότερο βάζο, ώστε η ποσότητα οξυγόνου να περιορίζεται.

Tags: 

 

Προηγούμενο άρθροKEIK φράουλας της Γιαγιάς Μαίρης
Επόμενο άρθροΘα τρελαθείτε εάν δοκιμάσε την μαρινάδα με παστά λεμόνια