Πλαστός Θεσσαλίας σε παραδοσιακό φούρνο

Υλικά

Για ένα ταψί 40cm:

500g καλαμποκάλευρο
200ml ελαιόλαδο (120ml για τα χόρτα)
80g βούτυρο αγελαδινό
Συνολικά 1kg χόρτα (σπανάκι, λάπατο, σέσκουλα, πράσο, τσουκνίδα)
Νερό
1 κουτ. Γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Βουτυρώστε καλά ένα μεγάλο πήλινο σινί (ρηχό ταψί). Στη συνέχεια, ρίξτε μια στρώση καλαμποκάλευρο πάνω απ’το βούτυρο, ραντίστε τη στρώση αυτή του καλαμποκάλευρου με λίγο αλατισμένο νερό και μετά με λίγο ελαιόλαδο. Συνεχίστε με μια ακόμα στρώση καλαμποκάλευρου και ξανά λίγο νερό και ελαιόλαδο. Βάλτε συνολικά τρεις στρώσεις.

Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε όλα τα χόρτα, αφού τα πλύνετε και τα κόψετε λεπτά. Προσθέστε 1 κουτ. Γλυκού αλάτι και πιέστε τα με τα χέρια σας να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέστε το τυρί και 120ml ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, απλώστε όλο αυτό το μείγμα των χόρτων πάνω απ’την στρώση καλαμποκάλευρου. Πατήστε τα χόρτα καλά, να μην προεξέχουν οι άκρες.

Πάνω σ’αυτή τη στρώση χόρτων, ρίξτε ξανά καλαμποκάλευρο, μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Ραντίστε με νερό και λίγο ελαιόλαδο και βάλτε και το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Τώρα το ταψί με τον πλαστό είναι έτοιμο για φούρνισμα.

Προηγούμενο άρθροΣπιτικά μηλόψωμα με σταφίδες.
Επόμενο άρθροΠιροσκί σε ζύμη από κεφίρ