Το Πολίτικο Γλυκό με Μαστίχα είναι ένα φανταστικό γλυκό που δεν μπορείς να φας μόνο ένα κομμάτι, καθώς συνδυάζει την αρωματική βάση από σιμιγδάλι με μαστίχα και το πλούσιο, ζεστό σιρόπι. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά, γι’ αυτό σου υπόσχομαι ότι θα γίνει ανάρπαστο! Επιπλέον, η δροσερή κρέμα μιλφέιγ που προσθέτω στο τέλος εξισορροπεί τη γλύκα, κάνοντάς το ιδανικό για κέρασμα, ενώ έτσι έχεις ένα γλυκό που θυμίζει έντονα Θεσσαλονίκη.


Υλικά Συνταγής

Για τη βάση:

  • Σιμιγδάλι χονδρό: 2,5 κούπες
  • Ζάχαρη: 1,5 κούπα
  • Γάλα: 1 ποτήρι του νερού
  • Σόδα φαγητού: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαστίχα κοπανισμένη: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Μπέικιν πάουντερ: 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Για την κρέμα:

  • Κρέμα στιγμής για μιλφέιγ: 1 φακελάκι
  • Φρέσκο γάλα: 600 γρ.

Για το σιρόπι:

  • Ζάχαρη: 2,5 φλιτζάνια
  • Νερό: 2 φλιτζάνια

Εκτέλεση

Ακολουθήστε τα βήματα για να φτιάξετε το πιο νόστιμο Πολίτικο Γλυκό με Μαστίχα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά για τη βάση (σιμιγδάλι, ζάχαρη, γάλα, σόδα, μαστίχα, μπέικιν).

Αδειάζω το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνω στους 180°C για περίπου 30 λεπτά.

Βγάζω το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

Για το σιρόπι: Βράζω τα υλικά (ζάχαρη και νερό) για περίπου 7-8 λεπτά.

Όπως είναι ζεστό το σιρόπι, το ρίχνω λίγο-λίγο με ένα κουτάλι στο κρύο γλυκό.

Για την κρέμα: Χτυπάω την κρέμα στιγμής με το φρέσκο γάλα μέχρι να σφίξει, σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου.

Απλώνω την κρέμα ομοιόμορφα στο κρύο, σιροπιασμένο γλυκό.

Πασπαλίζω με κανέλα, αφήνω να περάσουν λίγες ώρες στο ψυγείο, και μετά κόβω και σερβίρω το Πολίτικο Γλυκό με Μαστίχα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 45 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 4 ώρες (για το κρύωμα και το σφίξιμο)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Το μυστικό της επιτυχίας σε αυτό το πολίτικο γλυκό είναι η διαφορά θερμοκρασίας: πρέπει το γλυκό να είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό για να απορροφηθεί σωστά και να γίνει αφράτο.

Αν δεν βρεις κρέμα μιλφέιγ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση λεμόνι ή να φτιάξεις μια πιο ελαφριά σπιτική κρέμα βανίλιας.

Για να κοπανίσεις τη μαστίχα εύκολα, πρόσθεσε μαζί της 1 κουταλάκι ζάχαρη και χτύπα τα σε γουδί ή στο μπλέντερ.

Αν σου αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά, δοκίμασε και τον αφράτο γαλακτομπούρεκο.


 Η συνταγή είναι από εδώ