Γαλακτομπούρεκο

Όποιος αγαπά το παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κρούστας, τότε μαζί με την αφρατη, βελούδινη , αρωματική κρέμα και με το σιροπιασμενο φύλλο θα το λατρέψει αυτό.

Υλικά

1 συσκ. φύλλο κρούστας ή Βηρυτού

Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 μισή ζάχαρη

Για την κρεμα
2 λίτρα γάλα
300 γρ.ζαχαρη
200 γρ.σιμιγδαλι ψιλό
2_3 βανίλιες
4 αυγά
Ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ.βουτυρο

Εκτέλεση

για κρεμα
Κρατάμε 1 φλ. από το συνολικό γάλα και τη μισή από ζάχαρη.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί και να βγουν τα αρώματα του λεμονιού και της κανέλας.
Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε πολυ κάλα με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες.

Προσθέτουμε στα αυγά, το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλ. γάλα που κρατήσαμε.
Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά και να αραιώσουν.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ όλο μαζί, μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα του γαλακτομπούρεκου. Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.
Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.

Μισά φύλλα κάτω ρίχνουμε λίγο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα κρέμα και πάλι φύλλα στο τέλος βούτυρο και λίγο νερό με το χέρι μας
Ψήνουμε στης αντιστάσεις 170 βαθμούς να πάρει χρώμα κρύο σιρόπι ζεστό γαλακτομπούρεκο !
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι.
Περιμένουμε το ζεστό γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα.

Η Συνταγή είναι της Μαρια Ροβιθακη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαλακτομπούρεκο Κανταΐφι 

Γαλακτομπούρεκο Κανταΐφι 

H Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

450 γρ Φύλλο Κανταΐφι
300 γρ βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο

Για την Κρέμα
700 γρ Γάλα πλήρες 3,5 %
300 γρ Κρέμα γάλακτος 35 %
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ Κορν φλαουερ
4 βανίλιες
2 Αυγά
6 κρόκους Αυγών

Για το Σιρόπι (Παγωμένο Σιρόπι, βράζουμε για 4 λεπτά)
500 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ Νερό
100 γρ Γλυκόζη
3 φλούδες λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Αρχικά λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διαστάσεις 27 εκατοστών πάρα πολύ καλά
Στην συνέχεια παίρνουμε το κανταΐφι αφρατευουμε πολύ καλά ώστε να μην υπάρχει κανένα καταΐφι κολλημένο μεταξύ τους, είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της συνταγής
Βάζουμε σε ένα μπολ την μισή ποσότητα από το καταιφι και το περιχύνουμε με την μιση ποσότητα βούτυρο ανακατεύοντας πολύ καλά να βουτυρωθεί παντού
Είναι πολύ σημαντικό να βουτυρωθεί όλη η ποσότητα από το κανταΐφι πριν το στρώσιμο στο ταψί
Στην συνέχεια παίρνουμε τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι το απλώνουμε πολύ καλά στη βάση του ταψιού και το πατάμε πολύ καλά με τα χέρια μας, είναι πολύ σημαντικό να πιέζουμε το κανταΐφι σε όλη την επιφάνεια του ταψιου με την μπουνιά μας

Στην συνέχεια στο ίδιο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι το περυχύνοπυμε με το βούτυρο που περίσσεψε τα ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

Πάμε να φτιάξουμε την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο ρίχνοντας σε μία κατσαρόλα το γάλα με τις βανίλιες το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί
Σ ενα άλλο μπολ ριχνουμε τη ζάχαρη το κορν φλάουερ τα αυγά και τους κρόκους αυγών και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Οταν έχει ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάρουν θερμοκρασία και το επιστερφουμε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα

Στη συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά την κρέμα μέχρι να δέσει και να πηξει
Οταν δημιουργθούνε φουσκάλες στην κρέμα κλεινουμε την φωτιά και αποσύρουμε από το μάτι
Βάζουμε την κρέμα επάνω στο καταΐφι και απλώνουμε ομοιόμορφα
Επειτα παίρνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι που είχαμε αφήσει στην άκρη το απλώνουμε πολύ καλά επάνω στην κρέμα ώστε να καλυφθεί παντού

Οταν έχουμε απλώσει το κανταΐφι το πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι μας μέχρι να έχουμε μία επίπεδη επιφάνεια
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι ετοιμο ψημένο με υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα έτσι όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που είχαμε φτιάξει νωρίτερα.
Αφήστε να κρυωσει και κοβουμε και σερβίρουμε

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤο πιο σοκολατένιο κέικ….βόμβα σοκολάτας
Επόμενο άρθροΧαλβάς με Ηλιόσπορους