Το σουφλέ πατάτας με λαχανικά είναι ένα τέλειο πιάτο για ένα κυριακάτικο μεσημεριανό ή μια οικογενειακή συνάντηση. Συνδυάζει την κρεμώδη υφή του πουρέ πατάτας με την τραγανή αλμυρή γεύση του μπέικον και τη φρεσκάδα των λαχανικών. Εγώ το λατρεύω και το σερβίρω πάντα με μια ωραία σαλάτα.
Υλικά
360 g πατάτας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
20 g βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3-4 κλαδάκια μπαχαρικών
100 γραμμάρια καρότα τριμμένα
100 g προσούτο ή μπεικον (ό, τι θέλετε)
240 γραμμάρια κολοκυθάκια
140 γραμμάρια ντομάτας
Επικάλυψη:
2 αυγα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
100 ml γιαούρτι
Επιπλεόν
τυρί τριμμένο (edam, gouda …)
Παρασκευή:
1. Ξεφλουδίστε τις πατάτες, τις κόβετε σε κύκλους και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ρίχνουμε πάνω από νερό και βράζουμε. Κόψτε το προσουτο ή μπεικον και το τηγανίζετε σε πολύ λίγο λάδι μέχρι να γίνει τραγανό. Βγάλτε το από το τηγάNι με τρυπητη κουτάλα.
Απλά πλύνετε τα κολοκύθια, μην το ξεφλουδίσετε και κόψτε το σε κύκλους πάχους 0,5 cm. Τηγανίζουμε για λίγο σε υψηλή φωτιά, απλώς για να το καστανίσουν (και στις δύο πλευρές) Και βγάλτε τα κολοκύθια και αφήστε τα στην άκρη. Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση και μετά κόβουμε κάθε μισό σε λεπτές φέτες.
2 Σουρώνουμε τις βραστές πατάτες και τοποθετούμε σε ένα βαθύτερο μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και το πολτοποιήστε καλά με ένα πιρούνι όπως όταν κάνετε έναν πουρέ. Δοκιμάστε αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερο αλάτι, στη συνέχεια προσθέστε αλεσμένο πιπέρι, χοντρό τριμμένο καρότο και ψιλοκομμένο άνηθο. Συνδυάστε τα πάντα καλά με ένα πιρούνι.
3. Λιπάνετε ένα μπολ 23cm x 15cm (ή κατά προσέγγιση μέγεθος) με λάδι. Ενεργοποιήστε το φούρνο για να θερμάνετε στους 200 βαθμούς. Με ένα κουτάλι βάλτε πουρέ πατάτας με τα συστατικά στο κάτω μέρος του μπολ και σχηματίστε μια κρούστα. Τακτοποιήστε το τηγανητό κρέας και μετά τα κολοκυθάκια και καλύψτε τα πάντα με ντομάτες.
Για την επικάλυψη χτυπήστε ελαφρά όλα τα υλικά με ένα πιρούνι και ρίξτε ομοιόμορφα τις ντομάτες. Τακτοποιήστε το τυρί στην επιφάνεια. Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το τυρί.
4. Αφήστε το τελικό πιάτο να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά, κόψτε το σε κύβους και σερβίρετε.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το σουφλέ πατάτας σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κολοκυθάκια: Μην τα τηγανίσετε για πολύ ώρα, απλώς για να πάρουν λίγο χρώμα. Έτσι θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους μέσα στο σουφλέ.
- Τυρί: Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία τυριών για περισσότερη γεύση. Η γραβιέρα ή το κεφαλοτύρι μπορούν να προσθέσουν μια πιο έντονη γεύση.
- Ανάρτηση: Αφήστε το τελικό πιάτο να «κάτσει» για λίγα λεπτά πριν το κόψετε. Έτσι, θα κόβεται πιο εύκολα και τα κομμάτια θα μείνουν ακέραια.
Καλή επιτυχία













