Υλικά

Για τη ζύμη των σου:
150 γρ. νερό
150 γρ. γάλα
120 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
5-6 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
1 φυσική βανίλια (ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (χωρισμένη σε δύο μέρη: 80 γρ. + 80 γρ.)
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
250 γρ. κρέμα ζαχαροπλαστικής (έτοιμη ή φτιαγμένη σύμφωνα με άλλη συνταγή)
250 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά (35% και άνω), πολύ κρύα
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
200 γρ. κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά (35% και άνω)
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ή γάλακτος), ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το γάλα. Αν χρησιμοποιούμε φυσική βανίλια, χαράζουμε κατά μήκος και την προσθέτουμε στο γάλα. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών με 80 γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με τα υπόλοιπα 80 γρ. ζάχαρη.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μισό ζεστό γάλα από την κατσαρόλα στο μείγμα των κρόκων και της ζάχαρης, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο μπολ με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στην υπόλοιπη ζεστή γάλα στην κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν χρησιμοποιήσαμε φυσική βανίλια, την αφαιρούμε. Αν χρησιμοποιούμε εκχύλισμα βανίλιας, το προσθέτουμε τώρα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε την έτοιμη κρέμα σε ένα καθαρό μπολ. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια μεμβράνη που εφάπτεται στην κρέμα για να μην δημιουργηθεί κρούστα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε την κρέμα για γέμιση:
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής, το μασκαρπόνε και την πολύ κρύα κρέμα γάλακτος.
Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή και αφράτη κρέμα.
Μεταφέρουμε την έτοιμη κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη των σου:
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ανακατεύουμε το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντας περιστασιακά για να λιώσει το βούτυρο.
Μόλις το μείγμα βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε όλο το κοσκινισμένο αλεύρι μονομιάς.
Ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και σχηματίζει μια μπάλα.
Μεταφέρουμε τη ζεστή ζύμη στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του φτερού. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 1-2 λεπτά για να κρυώσει ελαφρά η ζύμη.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε τα αυγά σταδιακά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μετά από κάθε προσθήκη μέχρι το αυγό να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα αυγά ένα-ένα, ελέγχοντας την υφή της ζύμης. Μπορεί να μην χρειαστούν όλα τα αυγά. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία, γυαλιστερή και να πέφτει αργά από το κουτάλι σχηματίζοντας μια “κορδέλα”.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη (μέτρια διάμετρος).
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σχηματίζουμε μικρούς κύκλους ζύμης (περίπου 3-4 εκ. διάμετρο) στο ταψί, αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνουμε τα σου:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (λειτουργία αέρα).
Ψήνουμε τα σου για 25-30 λεπτά στους 190°C. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Είναι σημαντικό να μην ανοίξετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 λεπτών του ψησίματος, για να μην ξεφουσκώσουν τα σου.
Είναι προτιμότερο να παραψήσετε ελαφρώς τα σου (5-10 λεπτά επιπλέον) παρά να τα ψήσετε λίγο λιγότερο, καθώς τα μισοψημένα σου πέφτουν μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο.
Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα σου από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα.

Γεμίζουμε τα σου:
Χρησιμοποιώντας ένα ξυλάκι για σούσι ή ένα λεπτό μαχαίρι, κάνουμε μια μικρή τρύπα στη βάση κάθε σου.
Γεμίζουμε κάθε σου με την κρέμα ζαχαροπλαστικής από τη σακούλα, πιέζοντας απαλά μέχρι να γεμίσει καλά το εσωτερικό.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει στις άκρες. Δεν την αφήνουμε να βράσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Αφήνουμε τη σοκολάτα να σταθεί στην ζεστή κρέμα για 1-2 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι η σοκολάτα να λιώσει εντελώς και να δημιουργηθεί μια λεία και γυαλιστερή σάλτσα.
Συναρμολογούμε το προφιτερόλ:
Τοποθετούμε τα γεμισμένα σου σε μια πιατέλα ή ένα μπολ.
Περιχύνουμε άφθονα τα σου με την ζεστή σάλτσα σοκολάτας.
Σερβίρουμε αμέσως για να απολαύσουμε τα τραγανά σου με την ζεστή σάλτσα, ή τα βάζουμε στο ψυγείο για λίγο αν προτιμάμε ένα πιο δροσερό γλυκό.

Καλή σας απόλαυση! Κάντε κλικ και μοιραστείτε αυτή την υπέροχη συνταγή για προφιτερόλ με τους φίλους σας!