Υλικά:
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του καφέ αλάτι
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο μαυροπίπερο (προαιρετικά)
1 καπάκι από μπουκάλι ξύδι
Νερό (όσο πάρει)
Κορν φλάουρ (για το άνοιγμα του φύλλου)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Πρόσθεσε το ξύδι και σιγά-σιγά το νερό, ζυμώνοντας με τα χέρια σου μέχρι να έχεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την υγρασία του αλευριού, οπότε πρόσθετε το σταδιακά.
Αφού ζυμώσεις καλά τη ζύμη, σκέπασέ την με μια μεμβράνη και άφησέ την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος.
Πασπάλισε έναν καθαρό πάγκο με κορν φλάουρ. Κόψε ένα κομμάτι από τη ζύμη και άρχισε να το ανοίγεις με τον πλάστη, προσθέτοντας επιπλέον κορν φλάουρ αν χρειάζεται. Στόχος είναι να φτιάξεις ένα λεπτό φύλλο, όσο πιο ομοιόμορφο γίνεται.
Μόλις ανοίξεις το φύλλο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις διάφορες πίτες. Άλειψέ το με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο και πρόσθεσε τη γέμιση της επιλογής σου.
Συμβουλές:
Ζύμωμα: Το ζύμωμα είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσει η ζύμη την απαραίτητη ελαστικότητα. Ζύμωσε για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Ξεκούραση: Η ξεκούραση επιτρέπει στη γλουτένη να αναπτυχθεί και στο φύλλο να γίνει πιο εύκολο στο άνοιγμα.
Κορν φλάουρ: Χρησιμοποίησε κορν φλάουρ αντί για αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη στον πάγκο και στον πλάστη.
Η πρόταση είναι το Simon Prifti