Αν ψάχνετε για ένα γλυκό με βαθιά παράδοση και πλούσια γεύση, τότε αυτό το ρετσέλι με πετιμέζι είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε! Είναι ένα παλιό, παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, που θα σας ταξιδέψει στις γεύσεις του παρελθόντος και θα εντυπωσιάσει τους πάντες.
Υλικά:
1 Κιλό κολοκύθα.
1 Κιλό μούστο (πετιμέζι).
1 Κλωναράκι αρμπαρόριζα.
3 Κουταλιές ασβέστη σβησμένο.
Εκτέλεση:
Κόβουμε την κολοκύθα, κομμάτια.
Αφαιρούμε τους σπόρους και βγάζουμε την φλούδα της.
Κόβουμε το κίτρινο μέρος της, σε κομμάτια, μεγέθους 4-5 εκατοστών και με ένα πηρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι.
Σε μία λεκάνη βάζουμε αρκετό νερό και διαλύουμε την ασβέστη. Βάζουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας, να τα σκεπάζει το νερό και τα αφήνουμε για 10 ώρες, (όλο το βράδυ).
Την επόμενη βγάζουμε τα κομμάτια, από το ασβεστόνερο και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.
Σε μία κατσαρόλα με νερό, βάζουμε τα κομμάτια και τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και ξεπλένουμε, με κρύο νερό, τα κομμάτια της κολοκύθας.
Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να μαζέψει τα υγρά.
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε, τα κομμάτια κολοκύθας και τόσο μούστο ώστε να σκεπάζει τα κομμάτια.
Βάζουμε και την αρμπαρόριζα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα περίπου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Όταν κρυώσει το γλυκό, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε (στο ψυγείο ή στο ντουλάπι).
Tips για το Τέλειο Ρετσέλι με Πετιμέζι
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το ρετσέλι με πετιμέζι σας ακόμα καλύτερο. Το σβησμένο ασβέστη είναι απαραίτητος για να γίνουν τα κολοκύθια τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά, οπότε μην τον παραλείψετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει πάρα πολύ καλά τα κομμάτια κολοκύθας μετά τον ασβέστη, για να μην υπάρχει καμία υπόλοιπη γεύση. Επίσης, αν δεν έχετε φρέσκια αρμπαρόριζα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρή, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Το ρετσέλι είναι φανταστικό σκέτο, πάνω σε γιαούρτι, ή ακόμα και ως επάλειψη σε ψωμί.