Ριζότο Μανιτάρια με χταπόδι και ούζο

Υλικά:

Για το χταπόδι :
½ κιλό χταπόδι
150 γρ κόκκινο κρασί
λίγο νερό
3 τμχ φύλλα δάφνης
10 τμχ κόκκους πιπέρι

Για το ριζότο :
350 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 σκελίδα σκόρδο
80 -100 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
100 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ κρεμμύδι φρέσκο
200 γρ μανιτάρια Champignon κομμένα φέτες
200 γρ μανιτάρια Portobello κομμένα φέτες
200 γρ Μανιτάρια πλευρώτους κομμένα φέτες
80 γρ ούζο
15 γρ μαϊντανό ψιλοκομμένο
10 γρ μάραθο

Εκτέλεση:

Για το χταπόδι :
Πλένουμε το χταπόδι και το καθαρίζουμε. Αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια και τα εντόσθια από την κουκούλα.
Το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μαζί με το κόκκινο κρασί , την δάφνη , τους κόκκους για περίπου μία ώρα, κάλο θα ήταν να είναι σκεπασμένο . Για να δούμε αν είναι έτοιμο το τρυπάμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχει μαλακώσει καλά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό αν δούμε ότι τελειώνει.
Όταν ψηθεί το βγάζουμε και το κόβουμε σε φέτες , Όσο ζωμό περίσσεψε τον κρατάτε μαζί με το ζωμό λαχανικών.

Για το ριζότο :
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα μανιτάρια μας ,μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε το ούζο και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.
Σταδιακά προσθέτετε όλο το ζωμό, (κάλο θα είναι να τον έχουμε ζεστό βοηθάει το ρύζι μας ) ανακατεύοντας συνεχώς. Η διαδικασία θα διαρκέσει 20 λεπτά περίπου και το ρύζι πρέπει να είναι κρεμώδες.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε το βούτυρο, το μαϊντανό, το μάραθο και το χταπόδι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για 3-4 λεπτά να αναμιχθούν τα αρώματα. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!!

Sef Ιωσηφέλλης Στράτος via ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

Προηγούμενο άρθροΠλατζέντα Λέσβου…το γλυκό των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΜελιτζάνες στο φούρνο με φέτα…να γλύφεις τα δαχτυλά σου