Υλικά
200 γρ μανιτάρια φρέσκα λευκά κομμένα σε ροδελες
50 γρ λάδι
100 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γρ ρύζι για ριζότο αρμποριο
200 γρ κρασί
80 γρ παρμεζάνα τριμμένη
60 γρ βούτυρο
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 καρότο τριμμένο
1 κύβο ζωμό μανιταριών
1 κτ γλυκου πάπρικα τριμμένη
Μισό κτ γλυκου κουρκουμά
Πιπέρι και λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σέ μία κατσαρόλα ρίχνω κομμένα τα μανιτάρια σε φέτες και τα σωταρω με το μισό λάδι..στην συνέχεια ρίχνω το κρεμμύδι να μαραθεί…και συνεχίζω με την πιπεριά το καρότο…σβήνω με το κρασί και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά ρίχνω μια φλυτζανα νερό και το αφήνω να βράσει για 10 λεπτά..προσθέτω το ζωμό με 200γρ νερό
Σέ άλλη κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και ζεσταίνω το ρύζι
περνω με την κουτάλα λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνω στο ρύζι…κάθε φορά που το απορροφά προσθέτω ζουμί…το ίδιο κάνω για όλο το ζουμί και το μίγμα των μανιταριών και αφήνω να βράσει για 10 λεπτά το ρύζι ανακατεύοντας πάντα… προσοχή μην παραβρασει και πήξει…το σβήνω και ρίχνω μέσα τριμμένη παρμεζάνα.. τρώγεται ζεστό και με μπόλικη παρμεζάνα…
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Νηστίσιμο Ριζότο με Μανιτάρια
Υλικά
300 γρ. ρύζι Arborio, Carnaroli
1 λίτρο βραστό νερό + 2 κύβους ζωμού κότας ή λαχανικών,
50 γρ. βούτυρο ή 3 κ.σ. ελαιόλαδο(για νηστισιμο),
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
100 ml άσπρο κρασί,
15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini (πλυμμένα και μουλιασμένα σε νερό για 20’),
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες,
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος,
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (για το τέλος ή ελαιόλαδο),
λάδι τρούφας (εντελώς προαιρετικά!).
Εκτέλεση
Πλένω καλά και κόβω τα μανιτάρια σε φέτες. Τα βάζω στο αντικολλητικό τηγάνι με αλάτι και πιπέρι, δυναμώνω την φωτιά και περιμένω να «πιουν τα υγρά τους». Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.
Χωρίζω στην άκρη την παρμεζάνα, το κρασί και το ρύζι.
Βράζω τον ζωμό και τον διατηρώ σε θερμοκρασία βρασμού στο κατσαρολάκι.
Προχωράμε με το ριζότο!
Το ριζότο…
Στην ευρύχωρη κατσαρόλα ξεκινώ σοτάροντας το κρεμμύδι και το ρύζι με το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
Το σοτάρισμα είναι απαραίτητη διαδικασία καθώς βοηθάει τον κόκκο να απορροφήσει την υγρασία των υλικών, χωρίς όμως να διαλυθεί και συντελεί στο να γίνει το
ριζότο κρεμώδες αλλά και al dente, ταυτόχρονα.
Μετά από 1-2 λεπτά ρίχνω το κρασί και περιμένω να εξατμισθεί.
Μόλις εξατμισθεί το κρασί, προσθέτω τα porcini κι ανακατεύω.
Αρχίζω να προσθέτω τον ζωμό με την κουτάλα της σούπας, μία την φορά και συνεχίζω μόνον αφού έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.
Εν τω μεταξύ, ανακατεύω το ριζότο τακτικά.
Λίγο πριν τελειώσει ο ζωμός προσθέτω και τα φρέσκα μανιτάρια κι ανακατεύω.
Αποσύρω από την φωτιά ρίχνω βούτυρο και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω επίσης, τον μαϊντανό, πιπέρι κι αλάτι (λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο έτοιμος ζωμός είναι αλμυρός) και δοκιμάζω την γεύση.
Σερβίρω το κάθε πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ναι, κι άλλο!), λίγο επιπλέον μαϊντανό για decor και μια ιδέα από λάδι τρούφας (αν έχω) για να ενισχυθεί η γεύση του μανιταριού.
Και φυσικά να μην παραλείψω να αναφέρω ότι αν αντικαταστήσω το βούτυρο με το ελαιόλαδο μπορεί να γίνει και νηστίσιμο! Ριζότο με Μανιτάρια
Καλή επιτυχία!
Photo: Казано честно в кухнята