Τα Ρολάκια Κανέλας (Cinnamon Rolls) είναι το απόλυτο γλυκό για το πρωινό ή τον καφέ! Με αφράτη ζύμη από βούτυρο και γιαούρτι, ζουμερή γέμιση από κανέλα και ζάχαρη και πλούσια επικάλυψη με κρέμα μασκαρπόνε, είναι ένα ακαταμάχητο και απολαυστικό γλυκό.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά (Για ~20 Ρολάκια)
Για το Προζύμι:
- 300 ml – Γάλα (ζεστό)
- 5 γραμμάρια – Ξηρή μαγιά
- 20 γραμμάρια – Ζάχαρη (=1 κουταλιά σούπας χωρίς διαφάνεια)
- 150 γραμμάρια – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
Για τη Ζύμη:
- Το – Προζύμι
- 500 γραμμάρια – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 4 γραμμάρια – Αλάτι
- 2 – Αυγά
- 60 γραμμάρια – Ζάχαρη
- 100 γραμμάρια – Βούτυρο (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου)
Για τη Γέμιση:
- 100 γραμμάρια – Βούτυρο (μαλακό)
- 150 γραμμάρια – Ζάχαρη (κρυσταλλική ή καστανή)
- 20 γραμμάρια – Κανέλα (σκόνη)
Για την Επικάλυψη:
- 250 γραμμάρια – Μασκαρπόνε (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 50 ml – Γάλα (ζεστό)
- 50 γραμμάρια – Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Προζυμιού:
Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα .
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το αλεύρι (150 γραμμάρια).
Ανακατέψτε τα πάντα σε ομοιογενή σύσταση . Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να φουσκώσει .
Β. Ζύμωμα:
Σε ένα μεγάλο μπολ , ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι . Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο (100 γραμμάρια) και το αλεύρι (500 γραμμάρια) και ζυμώνουμε τη ζύμη.
Η ζύμη θα είναι κολλώδης στην αρχή, αλλά αν τη ζυμώσετε για αρκετά λεπτά , θα γίνει γρήγορα ελαστική και μαλακή . Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι πέρα από 10 γραμμάρια για να πασπαλίσετε το τραπέζι.
Φτιάχνουμε μια μπάλα από τη ζύμη, τη βάζουμε σε ένα στεγνό μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα για να φουσκώσει καλά .
Γ. Σχηματίζουμε τα Ρολάκια:
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό ορθογώνιο (μέγεθος περίπου 60×45 εκατοστά ).
Αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια το μαλακό βούτυρο (100 γραμμάρια) για τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε το βούτυρο με ένα μείγμα κανέλας και ζάχαρης .
Στρίβουμε σε ρολό , όχι σφιχτά . Κόβουμε το ρολό με οδοντικό νήμα σε κομμάτια πλάτους 3 εκατοστών .
Διπλώνουμε την άκρη της ζύμης από κάθε ρολάκι κανέλας κάτω από τον πάτο και βάζουμε τα ψωμάκια σε χαρτί ψησίματος . Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30-50 λεπτά να φουσκώσει (δεύτερο φούσκωμα).
Δ. Ψήσιμο και Επικάλυψη:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη : Συνδυάζουμε το μασκαρπόνε , το ζεστό γάλα και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε τα ρολάκια 
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Φουσκώματος: 1,5 – 2 ώρες
Χρόνος Ψησίματος: 20 – 25 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Αφράτα και Ζουμερά Ρολάκια Κανέλας
Διατήρηση Υγρασίας: Το βούτυρο και τα λιπαρά βοηθούν τη ζύμη να παραμείνει αφράτη . Μην αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι στη ζύμη.
Κόψιμο: Το οδοντικό νήμα είναι το ιδανικό εργαλείο για να κόψετε τα ρολάκια. Διατηρεί το σχήμα τους και δεν τα πιέζει (όπως το μαχαίρι).
Δεύτερο Φούσκωμα: Το δεύτερο φούσκωμα (30-50 λεπτά) είναι πολύ σημαντικό για να γίνουν τα ρολάκια πολύ αφράτα και να φουσκώσουν σωστά στο φούρνο.
Επικάλυψη: Η επικάλυψη μασκαρπόνε λιώνει υπέροχα πάνω στα ζεστά ρολάκια, κάνοντάς τα ακόμα πιο ζουμερά . Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί κρέμα (cream cheese).
Σχετικές Συνταγές
Κουλουράκια Βουτύρου με Κανέλα











