Η Συνταγή είναι της Maria Kazdagli
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
Όλα τα υλικά μετρημένα με το ίδιο ποτήρι
Δεν χρειάζεται μίξερ δεν χρειάζεται ζυγαριά
Υλικά:
Για το σιρόπι:
2 ½ ποτήρια νερό
2 ½ ποτήρια ζάχαρη
1 Φέτα λεμονιού
Για το σάμαλι:
3 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γιαούρτι
½ ποτήρι χλιαρό νερό
Χυμός από ½ λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Αμύγδαλα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε το νερό, τη ζάχαρη και τη φέτα λεμονιού.
Βράστε και ανακατεύετε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
για το Σάμαλι:
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμίξτε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το χλιαρό νερό,
και μετά τη σόδα αφού την έχω διαλλύσει στο χυμό λεμονιού .
Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αλλειφουμε με 2κσ σιρόπι ένα ταψί και αδειάστε μέσα το μείγμα του σάμαλι.
Χαραζατε ελαφρά το γλυκό γαρνίρετε με αμύγδαλα και το αλλείφετε με σιρόπι
Αφήστε το γλυκό να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες ή όλη την νύχτσ.
Ψήσιμο:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Ψήστε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σιρόπιασμα:
Αφού βγάλετε το σάμαλι από τον φούρνο, περιχύστε το αμέσως με το κρύο σιρόπι.
και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.
Συμβουλές:
Για ένα πιο πλούσιο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού στο μείγμα του σάμαλι.
Το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου
Σημείωση: Οι ποσότητες των υλικών μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε.