Υλικά:

Ζύμη μπριος:
1 ποτήρι φρέσκο γάλα (χλιαρό)
1 αυγό
1/3 φλιτζανιού ελαφρύ λάδι
3 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι (8 γρ) μαγιά ξηρή
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο ή βανίλια (προαιρετικά)
500-600 γρ αλεύρι για τσουρέκι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)

Γέμιση:
150-200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια

Επάλειψη:
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο γάλα

Σιρόπι:
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας ή φλούδα λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, το αλάτι και τα μυρωδικά στο μείγμα της μαγιάς. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο. Κόβουμε σε 8 μεγάλα τρίγωνα.
Τοποθετούμε κομμάτια σοκολάτας στη βάση κάθε τριγώνου και τυλίγουμε σε ρολό, σχηματίζοντας τα κρουασάν.

Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στον αέρα. Αλείφουμε τα κρουασάν με το μείγμα κρόκου-γάλακτος και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ, σε κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα μυρωδικά για 3 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Μόλις βγουν τα κρουασάν από το φούρνο, τα περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.

Η Συνταγή είνα της κας Souki Simeonidou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κρουασανάκια – Ντονατσάκια

Τα κρουασανάκια-ντονατσάκια είναι ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό σνακ ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων που προέρχεται από τη γαλλική κουζίνα. Με την αφράτη δομή τους και την χαρακτηριστική χρυσαφί εξωτερική επιφάνειά τους, τα κρουασανάκια είναι τέλεια για ένα γρήγορο πρωινό ή ένα γλυκό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να τα φτιάξετε μόνα τους ή να τα γεμίσετε με αγαπημένες γεύσεις όπως μαρμελάδα, σοκολάτα ή κρέμα. Με την απίστευτη γεύση και την ευκολία προετοιμασίας, τα κρουασανάκια είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή!

Υλικά

100 γρ Χλιαρό Νερό
40 γρ Ζάχαρη Κρυσταλλική
5 γρ Ξερή Μαγιά
1 Αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
1 βανίλια
1/2 κουτ γλυκού Κανέλα (προαιρετικά)
λίγο Γαρύφαλλο Σκόνη (προαιρετικά)
λίγο Γλυκάνισο (προαιρετικά)

Για την Γέμιση
Πραλινα φουντουκιού ή Μαρμελάδα

Για το Γλασο
100 γρ Νερό
20 γρ Χυμό λεμονιού
230 γρ Ζάχαρη άχνη
1 βανίλια και ελάχιστη Κανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αυγό το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύουμε στο να ενσωματωθεί στο μείγμα και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι όπου ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας
Οταν γίνει η ζύμη προσθέτουμε τα μπαχαρικά τα οποία είναι εντελώς προαιρετικά και ζυμώνουμε ώστε να πάνε παντού
Τέλος προσθέτουμε το μαλακό αγελαδινό βούτυρο το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει η ζύμη μας
Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα το αφήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει ελαφρώς

Έτοιμη η ζύμη μας την αδειάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μικρά τριγωνάκια και τα διπλώνουμε σε κρουασανάκια
Τοποθετούμε τα κρουασανάκια μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα μέχρι να τα φτιάξουμε όλα
Αφού τα φτιάξαμε όλα κόβουμε με το ψαλίδι τη λαδόκολλα ώστε να τα ξεχωρίσουμε σε ατομικά (κάθε κρουασανακι να είναι στο δικό του χαρτί επάνω) και τα σκεπάζουμε ελαφρώς με μία μεμβράνη για άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν
Μετά τα 20 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον έχουν φουσκώσει και έχουν διπλασιαστεί σε όγκο και είμαστε έτοιμοι να τα τηγανίσουμε

Τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο το οποίο βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ώστε να είναι ελεγχόμενο το τηγάνισμα
Τα μεταφέρουμε με την λαδόκολα στο τηγανι για να μην τα πιέσουμε και ξεφουσκώσουν
Πολύ σημαντικό είναι να τηγανιστούν σε πολύ χαμηλή ένταση ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα και μόλις τηγανιστούν τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς ώστε να τα γεμίσουμε και να τα διακοσμήσουμε

Αφού κρυώσουν τα κρουασανάκια παίρνουμε ένα ξυλάκι για τα σουβλάκια τα τρυπάνια από τη μία πλευρά και πιέζουμε πολύ καλά στο εσωτερικό τους με τη βοήθεια μία σακούλα ζαχαροπλαστικής γεμίζουμε τα κρουασανάκια με πραλίνα φουντουκιού ή με μαρμελάδα
ή με οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε ώστε να γεμίζουν πολύ καλά στο εσωτερικό τους
Αφού γεμίζουμε τα κρουασανάκια ντονατσάκια τα διακοσμούμε με γλάσο ζάχαρης άχνης ή με λιωμένη σοκολάτα

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κρουασανάκια με τυρί ή μαρμελάδα

Κρουασανάκια με τυρί ή μαρμελάδα

Υλικά

3 αυγά
1 κιλό αλεύρι (ανάλογα με τη μάρκα, μερικές φορές χρειάζεται λιγότερο)
1/2 κυβάκι φρέσκια μαγιάς (σήμερα χρησιμοποίησα ξερή)
1/2 λίτρο φρέσκο ​​γάλα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι
1 κουτ αλάτι

Εκτέλεση

Ενεργοποιώ τη μαγιά με λίγη ζάχαρη και χλιαρό γάλα
Ζυμώνω μια μαλακή ζύμη με όλα τα προϊόντα, τη χωρίζω σε μπαλάκια και την αφήνω να φουσκώσει κάτω από το αλουμινόχαρτο.
Ανοίγω τα μπαλακια σε φύλλο χωριζω σε τριγωνα βάζω γεμιση και τυλίγω τα ψωμάκια.

Τα αραδιάζουμε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί, τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά.
Σήμερα χρησιμοποίησα μαρμελάδα για να γεμίσω το μισό και το άλλο μισό με τυρί και κίτρινο τυρί.
Έψησα στα 180 βαθμούς.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΓαριδομακαρονάδα Σπέσιαλ
Επόμενο άρθροΚέικ με γέμιση κρέμας ινδοκάρυδο