Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο!!!😋😋
Ούτε ένα κομμάτι από αυτή την πίτα δεν περισσεύει! Με τη σπιτική ζύμη φτιάχνετε εύκολα νόστιμη Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο ! Μια θρεπτική και υγιεινή απόλαυση για πρωινό ή ακόμη για λες της ώρες.
Υλικά
για το φύλλο:
Αλεύρι 500 γραμ. γ.ο.χ
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
Νερό χλιαρό περίπου 200-230 γραμ.
Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι,1/2 ματσάκι άνηθο,2 πράσα,
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και μπόλικη φέτα.
Εκτέλεση
για το φύλλο
Φτιαχνω το ζυμάρι και με το ζυμάρι κάνω 9 μπαλάκια ανοίγω σε μικρά φύλλα.
Βάζω 3 φύλλα λαδωμένα μετά γέμιση και άλλα 3 φύλλα πάλι γέμιση και τα άλλα 3 από πάνω λαδώνω κόβω και ραντίζω με νερό.
Για την γέμιση
Όλα τα υλικά τα σοτάρω με μισή κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο.
Στο τέλος ρίχνω μισή κούπα του τσαγιού τραχανά γλυκό να τραβήξει τα υγρά και τέλος λίγο αλάτι.
Τα φύλλα τα αλοίφω με βούτυρο λιωμένο και ηλιέλαιο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Καλή απολαυση!!!🤗😘
Η Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σπανακοτυρόπιτα στο τηγάνι (Γκιοζλεμες)
Υλικά
▪️150γρ αλεύρι
▪️ Ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας)
▪️ Γιαούρτι 1 κουταλιά της σούπας
▪️ Αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)
▪️ Σοδα 100ml
+ Αλεύρι όσο απαιτείται
▪️150 γραμμάρια κατεψυγμένου σπανάκι
▪️100 γραμμάρια τυρί φέτα
▪️ Σκόνη σκόρδου
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε λάδι, σόδα, γιαούρτι, αλάτι και ζυμώνουμε τη ζύμη.
Μεταφέρετέ το σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τελειώστε, ώστε να γίνει λεία, ώστε να μην κολλάει στα χέρια σας. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι. Αφήστε να σταθεί ενώ προετοιμάζετε την γέμιση.
Βράζουμε το σπανάκι, στραγγίζουμε καλά, ψιλοκόβουμε και μετά ανακατεύουμε με το τυρί. Προσθέστε αλάτι, ανάλογα με την αλμυρότητα του τυριού, όποιος θέλει μπορεί να το καρυκεύσει με λίγη σκόνη κρεμμυδιού.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, τεντώστε μια πλάκα, ένα ορθογώνιο ή σε έναν κύκλο όσο το δυνατόν πιο λεπτή, όπως προτιμάτε.
Ρίξτε τη γέμιση στο μισό, μην την πηγαίνετε μέχρι τα άκρα, για να μην χυθεί, στη συνέχεια
διπλώστε την σε φάκελο και κλείστε καλά τις άκρες.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με το άλλο μισό της ζύμης και το άλλο μισό της γέμισης.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι Teflon σε μέτρια φωτιά, λαδωμένο με λίγο λάδι σε χαμηλή φωτιά
Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, γυρίστε το αρκετές φορές και στις δύο πλευρές, φροντίζοντας να πάρει ωραίο καφέ χρώμα χωρίς να καει. Αφού αναποδογυρίσετε, μπορείτε να επικαλύψετε την κρούστα με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Σερβίρετε ζεστή