Χορτοτυρόπιτα

Η χορτοτυρόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική πίτα που φτιάχνεται με φύλλα κρούστας, χόρτα και τυρί. Είναι μια πίτα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και είναι ιδανική για κάθε περίσταση.

Υλικά

Για τα φύλλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έξτρα για το άνοιγμα των φύλλων
1 φλ καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
1 ποτήρι χλιαρό νερό περίπου

Γεμιση
1 κιλό σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άγρια λαπατα πλυμένα και ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό πλυμένο ψιλοκομμένο
Φύλλα από πρασσα μια χούφτα πλυμένα ψιλοκομμένα
Λίγο άνηθο
Μισό κιλό φέτα τριμμένη
1 κούπα ελαιόλαδο
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
1 αυγό για την επάλειψη

Εκτέλεση

Σε ταψακι ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι κάνουμε μια λακκούβα στη μέση το λάδι το ξύδι και λίγο λίγο το νερό και αρχίζουμε να ζυμωνουμε από έξω προς τα μέσα μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια ελαστική μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.,.κάνουμε τη ζύμη μπαστούνι και κόβουμε σε 7 κομμάτια τη ζύμη μας τα δύο θα είναι μεγαλύτερα τα οποία θα μπουν από κάτω για να προεξέχουν και να κλείσει η πίτα μας γύρω γύρω στο τέλος.. αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά..

Παίρνουμε το ζυμαρακι στο χέρι μας και το κανουμε στρογγυλή μπάλα αλευρωνουμε τον πάγκο στο σημείο που θα το βάλουμε και ανοίγουμε αρχικά το φύλλο προς μια κατεύθυνση..το γυρίζουμε απ’ την άλλη πλευρά και ανοιγουμε με τον πλάστη μας και από την άλλη πλευρά ..τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη μας και απαλά με τα δάχτυλα μας κυλάμε σιγά σιγά να ανοίξει το φύλλο μας ..εξακολουθούμε πιάνοντας το ποτε απ τη μια πλευρά και πότε απ’ την άλλη αλευρωνοντας την επιφάνεια κάθε φορά και ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα και 5 μικρότερα

Ανακατεύουμε σε μπωλ τα υλικά της γέμισης.. στρώνουμε τα δύο φύλλα σε λαδωμένο ταψί λαδωμένα κι αυτα και ρίχνουμε τον 1/3 της γέμισης σκεπάζουμε με ένα απ’ τα μικρά φύλλα λαδωνουμε και στρώνουμε τη μισή απ’ τη γέμιση που απεμεινε..βάζουμε και το άλλο φύλλο λαδωμένο και την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα και την κόβουμε όπως θέλουμε ..ραντίζουμε με ελαιόλαδο….σε μπωλ βάζουμε το αυγό και αλλειφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας
Ψήνουμε στους 200 β για 45 λεπτά

Η Συνταγή είναι της Aristea Mpesiri

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Δείτε Επίσης: Χορτοτυρόπιτα του Μήτσου | Σφολιάτα με τυρί…Πιτοτυρόψωμο αέρος

Η πιο τραγανή Τυρόπιτα

Τραγανή Τυρόπιτα

Υλικά

400 gr τυρί φέτα
500γρ φύλλο κρούστας
4 αυγά
λάδι
200 ml ζεστό νερό (1 έως 1,5 κούπα)
1 κγ Μπεικιν Παουντερ
1/2 κουπα γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τριβουμε το τυρί να γίνει σχεδόν κρέμα. Προσθέτουμε τα 3 αυγά και ανακατεύουμε καλα. Ρίχνουμε το μπεικιν παουντερ και ανακατευουμε ξανά.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό και το αναμιγνύουμε. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε 7 φύλλα. Τα 5-6 πρώτα να είναι μισα μέσα στο ταψί και μισά έξω απο το ταψί να κρέμονται από τις πλευρές και 1-2 φύλα να καλύπτουν την βάση του ταψιού.


Στην συνέχεια βουτάμε τα φύλλα μεσα στο χυλό να μουσκέψουν και τα τοποθετουμε στο ταψί αφού τα κάνουμε ένα μπογο μέχρι να γεμίσει το ταψί.

Σκεπάζουμε με 3 φύλλα και γυρνάμε και όλα τα φύλα που κρέμονται απ έξω προς τα μέσα και σκεπάζουμε την πίτα. Λαδώνουμε την πίτα από πάνω καλά.
Χτυπάμε και το τελευταίο αυγό με μισή κουπα γάλα και αλείφουμε και χύνουμε το μείγμα πάνω από την πίτα και την κουνάμε να πάει παντού και την πιεζουμε με ένα πηρουνι να εμποτιστεί καλά.


Την κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για 20 λεπτά.

Δείτε Επίσης: Χορτοτυρόπιτα του Μήτσου | Σφολιάτα με τυρί…Πιτοτυρόψωμο αέρος

Είναι Υπέροχη