Καλημέρα παρεάκι, σήμερα φτιάχνουμε μια λαχταριστή σπανακοτυρόπιτα με φύλλο από ρεβυθόζουμο, καθώς το μυστικό της βρίσκεται στο χειροποίητο φύλλο, που ετοιμάζουμε με τον θρεπτικό ζωμό από ρεβύθια, δίνοντας του ιδιαίτερη γεύση και αφράτη υφή! Μία πλούσια και χορταστική πίτα με φέτα και τραγανό φύλλο, μία συνταγή που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σπανακοτυρόπιτα με Φύλλο από Ρεβυθόζουμο
Φτιάξτε την πιο αυθεντική και αρωματική σπανακοτυρόπιτα με φύλλο από ρεβυθόζουμο (ζωμό ρεβυθιών)! Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για χειροποίητο φύλλο την κάνει ξεχωριστή και πλούσια. Μάθετε πώς να ετοιμάσετε το σπανάκι, τον τραχανά και τη φέτα για την τέλεια γέμιση, καθώς και το μυστικό για μια ζύμη που σφίγγει αλλά παραμένει εύπλαστη.
Ingredients
Για τη Γέμιση
- Σπανάκι
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
- Αλάτι (για το σούρωμα)
- Τραχανάς
- Πιπέρι
- Άνηθος
- Λίγο ελαιόλαδο
- Φέτα (χοντροκομμένη)
Για τη Ζύμη/Φύλλο (Η μυστική συνταγή)
- Λάδι
- Ξύδι
- Ζωμός (από ρεβυθόζουμο)
- Αλάτι
- Αλεύρι (σταδιακά, μέχρι να γίνει εύπλαστη ζύμη)
- Corn flour (για τον πάγκο)
- Λίγο καλαμποκάλευρο (για τον πάγκο)
Για το Λάδωμα/Άλειμμα
- Ελαιόλαδο
- Μερικές σταγόνες νερό
Instructions
Ακολουθήστε ακριβώς τα βήματα για την προετοιμασία της γέμισης και τη μυστική συνταγή για το χειροποίητο φύλλο.
Α. Προετοιμασία Γέμισης
1. Το σπανάκι μαζί με ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και ένα πράσο ψιλοκομμένο, τα έβαλα σε τρυπητό.
2. Έριξα αλάτι, τα ζούληξα και τα άφησα περίπου μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους.
3. Μετά τα ξαναζούληξα και πρόσθεσα τραχανά, πιπέρι, άνηθο, λίγο ελαιόλαδο και τη φέτα χοντροκομμένη.
4. Είχα ξεχάσει να βάλω αυγό στη γέμιση και τελικά βγήκε υπέροχη και χωρίς αυτό, οπότε από εδώ και πέρα μάλλον έτσι θα τη φτιάχνω, χωρίς αυγό στη σπανακόπιτα, στην τυρόπιτα όμως θα το κρατήσω.
Β. Προετοιμασία Ζύμης (Η μυστική συνταγή φύλλου)
5. Σε ένα μπολ έριξα όλα τα υγρά: λάδι, ξύδι, ζωμό (ρεβυθόζουμο) και πρόσθεσα αλάτι.
6. Έβαλα αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει μια ζύμη που σφίγγει αλλά παραμένει εύπλαστη.
7. Χώρισα τη ζύμη σε δύο μέρη και την άφησα στο ψυγείο περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Γ. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο
8. Στον πάγκο έριξα corn flour και λίγο καλαμποκάλευρο και άνοιξα το πρώτο φύλλο.
9. Είχα ήδη λαδώσει το ταψί, έβαλα το πρώτο φύλλο και το λάδωσα πάλι από πάνω.
10. Άνοιξα το δεύτερο φύλλο και το έβαλα πάνω από το πρώτο, ξανά λαδώνοντας και ολες τις πλευρες που εξεχουν απο το ταψι.
11. Όλη αυτή τη γέμιση την άπλωσα πάνω στα φύλλα που είχα ανοίξει με τα χεράκια μου.
12. Τύλιξα και έκλεισα την πίτα, την άλειψα από πάνω με ελαιόλαδο και έριξα μερικές σταγόνες νερό.
13. Την έψησα στους 180 βαθμούς αέρα, στην κάτω σχάρα, για 45 με 60 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας, και το αποτέλεσμα μοσχοβόλησε όλο το σπίτι.
Η Συνταγή είναι της κας Maria Intze
Tips για την Τέλεια Σπανακοτυρόπιτα
- Υγρά Σπανακιού: Είναι ζωτικής σημασίας να ζουλήξετε καλά το σπανάκι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του, διαφορετικά η γέμιση θα “λασπώσει” το φύλλο.
- Η ζύμη: Μην βάλετε όλο το αλεύρι μονομιάς. προσθέστε το σταδιακά μέχρι η ζύμη να σφίξει αλλά να παραμένει εύπλαστη, ώστε να ανοίγει εύκολα.
- Το ψήσιμο: Το ψήσιμο στην κάτω σχάρα στους 180°C αέρα εξασφαλίζει ότι το φύλλο θα ψηθεί καλά και από κάτω.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:











