Το Σπετσοφάι είναι ένας από τους πιο αγαπημένους παραδοσιακούς μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, με καταγωγή από το Πήλιο. Καθώς συνδυάζει πικάντικα χωριάτικα λουκάνικα με μια πλούσια, πυκνή σάλτσα ντομάτας και πολύχρωμες πιπεριές, αποτελεί ένα πλήρες και απολαυστικό κυρίως πιάτο. Επειδή σβήνεται με κρασί και αρωματίζεται με ρίγανη, είναι ιδανικό για ένα όμορφο Σαββατόβραδο με φίλους. Επομένως, αν θέλετε να ταξιδέψετε γευστικά, γιατί να μην δοκιμάσετε αυτό το ζουμερό Σπετσοφάι;
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σπετσοφάι με Χωριάτικο Λουκάνικο και Ποικιλία Πιπεριών
Φτιάξτε το πιο νόστιμο Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο, ποικιλία πιπεριών (κέρατο, Φλωρίνης, καυτερή) και πλούσια σάλτσα ντομάτας με κρασί και ρίγανη. Ένας παραδοσιακός μεζές που θα λατρέψετε!
Ingredients
Για τη Βάση & τα Λουκάνικα:
- 6 τεμ. - Χωριάτικα λουκάνικα (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)
- 2 κρεμμύδια - Σε φέτες
- 2-3 σκ. - Σκόρδο (ολόκληρες)
- Ελαιόλαδο - Όσο χρειαστεί για το σοτάρισμα
Για τις Πιπεριές:
- 7 τεμ. - Πράσινες πιπεριές κέρατο (κομμένες σε μεγάλα κομμάτια)
- 3 τεμ. - Πιπεριές Φλωρίνης (κομμένες σε μεγάλα κομμάτια)
- 1 τεμ. - Καυτερή πιπεριά (ή ανάλογα με την προτίμηση)
Για τη Σάλτσα:
- 1/2 ποτηράκι - Λευκό κρασί
- 1 κ.γ. - Πετές ντομάτας
- 2 τεμ. - Φρέσκες ντομάτες (τριμμένες)
- 1 ποτήρι - Νερό
- Αλάτι & Πιπέρι - Κατά βούληση
- Μπόλικη - Ρίγανη
Instructions
1. Σοτάρισμα Λουκάνικων:
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.
Σοτάρουμε τα χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια για περίπου 6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Σοτάρισμα Κρεμμυδιού & Σκόρδου:
Στο ίδιο λάδι, προσθέτουμε τα 2 κρεμμύδια σε φέτες και τις 2-3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο.
Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τις πιπεριές (κέρατο, Φλωρίνης και την καυτερή) κομμένες σε μεγάλα κομμάτια.
Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν και οι πιπεριές.
3. Σβήσιμο & Πετές:
Επιστρέφουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι.
Σβήνουμε με το μισό ποτηράκι λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 κ.γ. πελτέ.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί ο πελτές.
4. Βράσιμο Σάλτσας:
Προσθέτουμε τις 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να μαραθούν καλά οι πιπεριές για λίγη ώρα.
Συμπληρώνουμε 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη.
Σκεπάζουμε ξανά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και να μαλακώσουν τέλεια τα υλικά.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Tips για το Σπετσοφάι
Λουκάνικο: Το σοτάρισμα των λουκάνικων στην αρχή είναι απαραίτητο για να «κλειδώσουν» οι χυμοί τους και να δώσουν όλη τους τη γεύση στο λάδι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη βάση του φαγητού.
Πιπεριές: Ο συνδυασμός διαφορετικών πιπεριών (πράσινη κέρατο για γεύση, Φλωρίνης για γλύκα και χρώμα, καυτερή για ένταση) είναι το μυστικό για ένα πλούσιο γευστικά Σπετσοφάι.
Σάλτσα: Η χρήση πελτέ μαζί με φρέσκια τριμμένη ντομάτα δίνει βάθος στη σάλτσα. Η ρίγανη (μπόλικη!) είναι το παραδοσιακό αρωματικό που ολοκληρώνει το πιάτο.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:











