Σπιτική σφολιάτα με τυρί

Advertisement

Η πίτα φτιάχνεται εύκολα, απλά ακολουθήστε τη διαδικασία και θα απολαύσετε την υπέροχη γεύση της.

Είναι απαραίτητο:

360 γρ αλεύρι
1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100 ml ζεστό γάλα
140 ml ζεστό νερό
1 σακουλάκι ξηρή μαγιά

Γέμιση:
200 γρ τυρί φέτα (ή απλό αγελαδινό τυρί)
Για να καλύψετε το κάλυμμα:
60 γρ βούτυρο
40 ml λάδι
Για να αλείψετε την πίτα:
1 κρόκο αυγού

Παρασκευή:

1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Ρίξτε ένα ζεστό μείγμα γάλακτος και νερού. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να σταματήσει να κολλάει στα χέρια. Το πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και την βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
2. Σε μικρότερες κατσαρόλες βάζετε το βούτυρο και το λάδι και μετά λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Ο πάτος του ταψιού έχει μέγεθος 32 cm στρώνουμε με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε τα πλαϊνά με βούτυρο.
3. Μεταφέρετε την φουσκωμένη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε σε τρία ίσα μέρη. Πλάθουμε τα φύλλα από κάθε κομμάτι, τα σκεπάζουμε με ένα πανί κουζίνας και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά.
Στη συνέχεια, ανοιξτε και τα τρία ζυμαρικά με έναν πλάστη σε όσο το δυνατόν λεπτότερο κύκλο, πάχους περίπου 2 mm.


4 Παίρνουμε το πρώτο φύλλο και το αλείφουμε καλά με ένα μείγμα βουτύρου και λαδιού. Βάλτε από πάνω τη δεύτερη κρούστα, αλείψτε το πάλι και τρίψτε τη μισή ποσότητα τυριού με το χέρι. Πιέστε ελαφρά το τυρί με το χέρι σας να κολλήσει στο φύλλο. Τοποθετούμε από πάνω το τρίτο φύλλο, το αλείφουμε και αυτό και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Advertisement


Τώρα διπλώνουμε το πίσω φύλλο σε σχήμα φακέλου και το αλείφουμε κάθε φορά που διπλώνει (διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση – τη λαδώνουμε – μεταφέρουμε την αντίθετη πλευρά πάνω από τη διπλωμένη – τη λαδώνουμε – διπλώνουμε την αριστερή
πλευρά στη μέση, την αλείφουμε, στη συνέχεια μεταφέρετε τη δεξιά πλευρά πάνω από την λαδωμένη πλευρά).


Το επόμενο φύλλο που είναι από κάτω διπλώνεται πάνω από την ήδη διπλωμένη κρούστα με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται.


Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το πίσω φύλλο. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί και το λαδώνουμε από όλες τις πλευρές. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για 15 λεπτά.


5. Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια απλώστε την κρούστα με τα δάχτυλά σας στο μέγεθος ενός ταψιού. Περιχύνουμε την πίτα με χτυπημένο κρόκο αυγού και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
Την έψησα για 25 λεπτά (καλό είναι να δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα αν ψηθεί η πίτα. Όταν πάρει ωραίο κίτρινο χρώμα η επιφάνεια της πίτας, αν χρειαστεί σκεπάζω την πίτα με αλουμινόχαρτο για να μην καεί – όλα εξαρτώνται από το φουρνο σας).

Καλή Επιτυχία

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement