Μια απλή συνταγή για σπιτικό σταρένιο ψωμί του τοστ. Λεπτή τραγανή κρούστα, αέρινο και υγρή μέσα και απίστευτα γευστικό!
Υλικά
Ψωμί σταρένιο «Τοστ» (φόρμα 30*11 εκ.)
500 γρ αλεύρι
330 ml νερό
5 γρ ζάχαρη
10 γρ βούτυρο
10 γρ αλάτι
8g συμπιεσμένη μαγιά ή 3g ξηρή μαγιά στιγμιαίας παραγωγής
Ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του φούρνου.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Άφησε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει, σημάδι ότι η μαγιά είναι ενεργή.
Πρόσθεσε το αλάτι και το βούτυρο στο μείγμα με τη μαγιά ανακατεψτε λίγο και μετα το αλευρι σε 2-3 δόσεις.
Ζύμωσε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να έχεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκέπασέ το με μεμβράνη και άφησέ το σε ένα ζεστό μέρος για 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, πλάσε την σε ένα στρογγυλο σχήμα με διάμετρο 25 εκ.
Διπλωσε την σε φακελο και ξαναβάλτην στο μπολ
Σκέπασε το μπολ με μια πλαστική σακούλα και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλη 1,5 ώρα.
Προθέρμανε με νερο στους 220°C. Ανοιξε την ζυμη τυλιξε την σε ρολο πριν την τοποθετήσεις στη φόρμα, ψέκασε γενναιόδωρα τα τοιχωματα του φουνρου με νερό.
Ψήσε το ψωμί για 40-45 λεπτά
Συμβουλές:
Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία του νερού και του περιβάλλοντος είναι σημαντική για την ενεργοποίηση της μαγιάς.
Ζύμωμα: Ζύμωσε καλά τη ζύμη για να αναπτυχθεί η γλουτένη και να έχεις ένα αφράτο ψωμί.
Άναπαυση: Είναι σημαντικό να αφήσεις τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο και τις δύο φορές.