Στριφτή Τυρόπιτα

Advertisement

Συστατικά

ζύμη:
600 γρ. αλεύρι (και άλλα για ζύμωμα)
3 αυγά
250 ml κρύου νερού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

10 γρ. φρέσκια μαγιά
Γέμιση:
500 γρ. σκληρό πρόβειο τυρί
100 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Επικάλειψη:
3 αυγά
200 ml. γάλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Advertisement

Παρασκευή

Σε ένα μπολ όπου θα ζυμώσουμε τη ζύμη, θα βάλουμε τη θρυμματισμένη μαγιά, το αλάτι και
τη ζάχαρη. Προσθέστε λίγο νερό και ανακατέψτε για να διαλυθεί η μαγιά και τέλος
προσθέστε όλο το νερό. Χτυπήστε τα αυγά στην άκρη και βάλτε στο μείγμα. Στη συνέχεια
προσθέστε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να μην πάρουμε μια κολλώδη ζύμη. Βάζουμε
τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια (αν είναι απαραίτητο προσθέστε περισσότερο
αλεύρι) και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρετε μια λεία ζύμη.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύψτε με ένα πανί κουζίνας και αφήστε το να
παραμείνει για 40 λεπτά.
Χωρίστε τη ζύμη σε 5 μπάλες.

Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε μια κρούστα με διάμετρο 25 εκ. Αλειφουμε με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε το τριμμένο τυρί. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.
Τεντώνουμε λίγο και το λυγίζουμε σαν να συμπιέζουμε ένα πανί.
Σε ένα λαδωμένο τηγάνι Νο. 30, τακτοποιούμε τα ρολά σε σπειροειδές σχήμα, ξεκινώντας από τη μέση κάνουμε έναν κύκλο και όπου τελειώνει μια κρούστα βάζουμε την άλλη και
τακτοποιούμε μέχρι το τέλος. Αφήνουμε ένα μικρό κενό μεταξύ των φλοιών, επειδή θα
φουσκώσουν σε ζεστό μερος για άλλα 15-20 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Προετοιμάστε την γέμιση.
Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι ή σύρμα, βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη μέσα, τα κάνουμε
καλά και τα βάζουμε πάνω από την πίτα.
Ψήστε για 40-45 λεπτά και όταν τελειώσει η πίτα, καλύψτε την με ένα πανί και αφήστε την
να ηρεμήσει για 10-15 λεπτά για να κρυώσει.

Advertisement