Οι σφακιανοπιτες με θυμαρίσιο μέλι είναι ένα παραδοσιακό κρητικό εδεσμα, γνωστό για την απλή του ωραία γεύση. Η συνταγή θα σε ταξιδέψει στα χωριά της Κρήτης.
Υλικά:
1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγη ρακή
Χυμός από μισό λεμόνι
Λίγο αλάτι
Χλιαρό νερό
1 κιλό μυζήθρα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ρακή, το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
Πρόσθεσε σταδιακά χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Κάλυψε τη ζύμη με μια πετσέτα και άφησέ την να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Κόψε τη μυζήθρα σε μικρά κομμάτια και φτιάξε μπαλάκια.
Χώρισε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Άπλωσε κάθε κομμάτι ζύμης με το χέρι και μετά με τον πλάστη, σε ένα λεπτό φύλλο.
Τοποθέτησε ένα μπαλάκι από μυζήθρα στο κέντρο και κλείσε τη ζύμη γύρω του, σχηματίζοντας ένα μικρό πακετάκι.
Άνοιξε ξανά το πακετάκι με τον πλάστη, ώστε να έχεις μια λεπτή πίτα.
Ψήνω σε καυτό λάδι….το λάδι στο τηγάνι να είναι λίγο…να μην κολυμπάει η πίτα και ψήσε την από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Αφαίρεσε τις πίτες με τρυπητή κουτάλα και άφησέ τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
Συμβουλές:
Μυζήθρα: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκια ή ξινομυζήθρα. Αν η μυζήθρα είναι πολύ υγρή, στραγγίξτε την πριν τη χρησιμοποιήσεις.
Πάχος: Οι σφακιανές πίτες πρέπει να είναι λεπτές, για να γίνουν τραγανές.
Λάδι: Το λάδι πρέπει να είναι καυτό, αλλά όχι να καπνίζει.
Σερβίρισμα: Σερβίρε τις σφακιανές πίτες ζεστές, με μέλι ή γιαούρτι.
Η Συνταγή είναι της κας Μαρια Πνευματικακη