Τα Μελομακάρονα είναι το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό και αυτή η συνταγή του Pastry Chef Στράτου Πέτρου είναι η εγγύηση για ζουμερά και αφράτα κομμάτια (περίπου 60). Με τον σωστό συνδυασμό μπαχαρικών, χυμού πορτοκαλιού και σιμιγδαλιού , θα πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα που λιώνει στο στόμα. Προσοχή στο ζύμωμα !

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Σιρόπι:

  • 1 κιλό – Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 625 γρ. – Νερό
  • 100 γρ. – Μέλι
  • 50 γρ. – Γλυκόζη
  • 1/2 κουτ. γλυκού – Κανέλα σκόνη

Για τα Μελομακάρονα (Ζύμη):

  • 385 γρ. – Ηλιέλαιο ή Ελαιόλαδο (ή μίγμα 50-50)
  • 700 γρ. – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 γρ. – Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 210 γρ. – Φρέσκος Χυμός Πορτοκαλιού
  • 175 γρ. – Σιμιγδάλι Ψιλό
  • 10 γρ. – Μπέικιν Πάουντερ
  • 4 γρ. – Σόδα μαγειρικής
  • 10 γρ. – Κονιάκ (ή ρούμι)
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού – Κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού – Γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού – Μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
  • Ξύσμα – Πορτοκάλι (από ένα)

Για το Πασπάλισμα:

  • Μέλι (ρευστό)
  • Τριμμένο Καρύδι
  • Κανέλα Σκόνη

Εκτέλεση

Α. Ετοιμασία Σιροπιού (Κρύο):

Το σιρόπι το ετοιμάζουμε πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα , διότι θέλουμε να είναι αρκετά κρύο . Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη , το νερό και την κανέλα . Τα βράζουμε για 4 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.

Όταν βράσει , προσθέτουμε τη γλυκόζη και το μέλι . Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Β. Ζύμωση και Πλάσιμο:

Σε ένα μπολ , ρίχνουμε το λάδι (ή ελαιόλαδο/μίγμα), το κονιάκ , τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκάλι και τα ανακατεύουμε ελαφρώς.

Σε μία κανάτα , ρίχνουμε το φρέσκο χυμό πορτοκάλι , τη ζάχαρη και τη μαγειρική σόδα . Τα ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει (η σόδα θα αντιδράσει με τον χυμό).

Στη συνέχεια , ρίχνουμε το μείγμα με τον χυμό πορτοκαλιού στο προηγούμενο μείγμα με τα λάδια και τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί.

Αφού έχουν ανακατευτεί πολύ καλά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι , το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ .

Ζυμώνουμε τη ζύμη ελαφρώς (με το χέρι) μέχρι απλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσοχή να μην ταλαιπωρήσετε πολύ τη ζύμη με το ζύμωμα, έτσι ώστε να βγουν επιτυχημένα τα μελομακάρονα και να μην πετάξει το λάδι.

Γ. Ψήσιμο και Σιρόπιασμα:

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, απευθείας (χωρίς ξεκούραση) πλάθουμε μικρά μελομακάρονα (περίπου 40 με 45 γραμμάρια το ένα).

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε ελαφρώς την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι (για να αποκτήσουν ένα όμορφο σχέδιο και για να τραβήξουν περισσότερο σιρόπι).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 30 με 35 λεπτά , μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο και χρυσαφένιο χρώμα.

Πάμε απευθείας να σιροπιάσουμε . Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα στο ζεστό (μόλις βγήκαν) ταψί, στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για περίπου 40 με 45 δευτερόλεπτα να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι μπορούν.

Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.

Δ. Διακόσμηση:

Σιροπιασμένα όλα τα μελομακάρονα μας, παίρνουμε μία ωραία πιατέλα, ρίχνουμε τριμμένο καρύδι ως βάση, τοποθετούμε τα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με μέλι , τριμμένο καρύδι και σκόνη κανέλας . Καλές Γιορτές !


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 – 35 λεπτά (στους 170°C)

Χρόνος Σιροπιάσματος (Ανά δόση): 40 – 45 δευτερόλεπτα

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (+ χρόνος ψύξης σιροπιού)


Χρήσιμα Tips

Το Μυστικό για Ζουμερά Μελομακάρονα

Ζύμωμα: Το μυστικό για αφράτα και ζουμερά Μελομακάρονα είναι το ελάχιστο ζύμωμα . Μόλις τα στερεά (αλεύρι/σιμιγδάλι) ενσωματωθούν στα υγρά , σταματήστε αμέσως. Το πολύ ζύμωμα «πετάει» το λάδι και τα κάνει σκληρά .

Σιρόπι: Το Σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα Μελομακάρονα καυτά (μόλις βγουν από τον φούρνο). Αυτή η αντίθεση είναι απαραίτητη για να τραβήξουν σωστά το σιρόπι χωρίς να μαλακώσουν υπερβολικά και να διαλυθούν .

Σόδα/Χυμός: Η αντίδραση της σόδας με τον όξινο χυμό πορτοκαλιού βοηθάει στην αφράτη υφή. Προσοχή στη δοσολογία της σόδας.

Τρύπημα: Το τρυπάτε τα Μελομακάρονα με το πιρούνι αυξάνει την επιφάνεια απορρόφησης, επιτρέποντας στο σιρόπι να εισχωρήσει καλύτερα.

 


 

Σχετικές Συνταγές

Κουραμπιέδες με Φρέσκο Βούτυρο

Χριστόψωμο με Ξηρούς Καρπούς

Βασιλόπιτα Κέικ