Υλικά
Για τη ζύμη
- 2 ποτήρια ανθρακούχα σόδα ή sprite
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού έτοιμο ή φυσικό
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο απαλό
- 125γρ μαργαρίνη ή βούτυρο
- Αλεύρι όσο πάρει, που νομίζω ήταν σχεδόν 1.200γρ
Για τη γέμιση
- 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κίμινο, πάπρικα γλυκειά και καυτερή
- 2-3 τομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές σούπας μαιντανός ψιλοκομμένος
Για το άλειμμα
- γάλα
Μέθοδος εκτέλεσης
Για τη γέμιση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τον κιμά και τα μπαχαρικά, σε ελαιόλαδο, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τις τομάτες και τον μαίντανό. Αφήνουμε να σιγοβράσει με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μεχρι να πιεί τα υγρά του. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν χρησιμοποιήσουμε τη γέμιση.
Για το φύλλο
Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όσο μπορούμε με το σύρμα και μετά με τα χέρια. Είναι προτιμότερο να δείτε το βίντεο αν θέλετε να φτιάξετε τη ζύμη.
Όταν ετοιμάσουμε τα πιτάκια, τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα ανοιχτόχρωμη, αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.
Δεν έχω δουλέψει τη συνταγή στην κουζίνα μου για να δώσω ακριβείς αναλογίες. Αν σας περισσέψει ζύμη σε σχέση με τη γέμιση μπορείτε να την φυλάξετε σκεπασμένη στο ψυγείο ή να βάλετε άλλη γέμιση.
Read more at https://www.tastefull.gr/recipe/kimadopitakia-ioannina#syBJx3GQEjGllQQ6.99