Τα πιτάρια με γιαούρτι της Γιαγιάς
Υλικά
350γρ αλεύρι λευκό γ.ο.χ κοσκινισμένο
½ πακέτο στιγμιαία μαγιά
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1 αυγό
100 γρ. γιαούρτι
150 γρ. φρέσκο γάλα, χλιαρό
50 γρ. αλεύρι για το ζύμωμα
Εκτέλεση
Ζύμη
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε με ένα σύρμα. Κάντε μια λακκούβα στο αλεύρι.
Ανακατέψτε το αλάτι και το ξύδι σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε για να αρχίσει να λιώνει το αλάτι. Ρίξτε το στην λακούβα, μαζί με όλα τα άλλα υγρά συστατικά.
Αρχίστε να χτυπάτε απαλά με το σύρμα τα υγρά συστατικά, αυτό θα αρχίσει να ενσωματώνει απαλά το αλεύρι.
Όταν έχει ζυμωθεί όλο το αλεύρι, ζυμώστε τη ζύμη λίγο στο μπολ, στη συνέχεια, γυρίστε την σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε τη μέχρι να γίνει λεία.
Μεταφέρετε τη ζύμη πίσω στο μπολ και καλύψτε την καλά με μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μπορείτε επίσης να τη βάλετε στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σχηματισμός και Τηγάνισμα
Ζεσταίνουμε 2 δάχτυλα λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος αυγού. Το πλάθετε σε μπάλα και στη συνέχεια τεντώστε το απαλά μέχρι να λεπτύνει και να γινει μια πιτα
Τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.
Βάλτε τις έτοιμες μαλακές πίτες σε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε το περιττό λάδι.
Σερβίρετε ζεστό με μαρμελάδα, μέλι ή τυρί. Ή όλα μαζί…