Το τηγάνισμα, όσο νόστιμο κι αν είναι το αποτέλεσμα, συχνά συνοδεύεται από μια δυσάρεστη παρενέργεια τις πιτσιλιές λαδιού.
Το καυτό λάδι εκτοξεύεται από το τηγάνι, λερώνει την κουζίνα, τα ρούχα και, το χειρότερο, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Πολλοί πιστεύουν ότι το λάδι πιτσιλάει επειδή είναι υπερβολικά καυτό, αλλά η πραγματική αιτία είναι η υγρασία.
Όταν τηγανίζουμε, το νερό που περιέχεται στο φαγητό εξατμίζεται. Τα σταγονίδια νερού, παγιδευμένα μέσα στο καυτό λάδι, προσπαθούν να διαφύγουν, με αποτέλεσμα το χαρακτηριστικό πιτσίλισμα. Για να αποφύγουμε αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο, υπάρχουν διάφορες τεχνικές.
Ένα δημοφιλές κόλπο είναι η προσθήκη λίγου αλατιού στο λάδι, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας.
Ωστόσο, μια πιο αποτελεσματική μέθοδος, που αξίζει να δοκιμάσετε, είναι η χρήση τσόφλι αυγού.
Ένα καθαρό και πλυμένο τσόφλι αυγού, τοποθετημένο στο τηγάνι με το καυτό λάδι, απορροφά την υγρασία και εμποδίζει το λάδι να πιτσιλίσει.
Επιπλέον, το τσόφλι βοηθά να μην καεί το λάδι. Με αυτό το απλό τέχνασμα, το τηγάνισμα γίνεται μια πιο ευχάριστη διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για τις πιτσιλιές.