Το Παστίτσιο 

Υλικά:

Διαφήμιση

Για τον κιμά:
Μισό κιλό κιμά
1 ξερό κρεμμύδι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 ποτήρι νερό
200 γραμμάρια περίπου χυμό τομάτας
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 μπαχάρι
1 πρέζα ρίγανη
Λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 γεμάτη κουταλιά από την μπεσαμέλ

Για την μπεσαμέλ:
3 φακέλους μπεσαμέλ του εμπορίου
1,5 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια κεφαλοτύρι

Για τα μακαρόνια:
Μισό πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο Νο2
150 γραμμάρια κεφαλοτύρι
Λίγο αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και μοσχοκάρυδο
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ

Εκτέλεση:

Για τον κιμά, σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τον κιμά για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει, μέχρι να αλλάξει χρώμα (από κόκκινος να γίνει καφετής). Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε, ενώ στη συνέχεια αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό τομάτας, το νερό, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, την κανέλα, τη ρίγανη και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει για 30 λεπτά με κλειστό καπάκι. Μόλις γίνει προσθέτουμε λίγη μπεσαμέλ που θα κάνει τον κιμά πιο ζουμερό.

Διαφήμιση

Για την μπεσαμέλ, ρίχνουμε το γάλα και τη σκόνη μπεσαμέλ σε μια λεκάνη και τα χτυπάμε στο μίξερ για 2 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Για τα μακαρόνια, βράζουμε περίπου 3 λίτρα νερό με αρκετό αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα. Ακολουθούμε το χρόνο βρασίματος που αναφέρεται στη συσκευασία. Μόλις είναι έτοιμα σουρώνουμε, ξεπλένουμε και αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το κεφαλοτύρι. Προσθέτουμε και δύο κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και ανακατεύουμε, πριν βάλουμε τα μακαρόνια στο ταψί, ώστε να γίνουν πιο ζουμερά.
Στρώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί (μεσαίου μεγέθους), από πάνω περιχύνουμε τον κιμά και στο τέλος στρώνουμε την μπεσαμέλ. Μπορούμε να βάλουμε και λεπτά κομμάτια από βούτυρο ή μαργαρίνη, αν θέλουμε, επάνω στην μπεσαμέλ, ώστε να λιώσουν και να δώσουν πιο έντονο χρώμα στην μπεσαμέλ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 180 με 200 βαθμούς oC, ανάλογα με την απόδοση του φούρνου. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Διαφήμιση

 

 

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση