Τυρόπιτα Με Ζύμη Γιαουρτιού Και Τέσσερα Κρητικά Τυριά

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από τοGreek Cooking Made Easy

Υλικά

για τη ζύμη:
450 gr Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο + έξτρα για το τύλιγμα της ζύμης
125 gr λίγο περισσότερο από 0,5 φλιτζάνι Βούτυρο θερμοκρασία δωματίου.
450 gr περίπου 1,50 φλιτζάνια ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτ. αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο για το βούρτσισμα του ταψιού του φούρνου

για τη γέμιση:
150 gr Κρητικό μανούρι (εναλλακτικά: Ricotta)
200 gr Τυρί φέτα θερμοκρασία δωματίου.
150 gr τριμμένη κρητική κεφαλογραβιέρα
100 gr χοντροτριμμένο Κρητικό τυρί Ανθότυρος (εναλλακτικό: Οποιοδήποτε σκληρό κατσικίσιο τυρί)

Διαφήμιση


3 αυγά μέτρια-μεγάλα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το γαρνίρισμα:
1 μέτριο αυγό
1 κ.σ. Νερό
Προαιρετικά: Σουσάμι και μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση:

Προετοιμάστε τη ζύμη από πριν:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέστε το αλάτι.
Εάν φτιάχνετε τη ζύμη στο χέρι όπως εγώ, χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίξερ!

Προσθέστε το μαλακό βούτυρο.
Τρίψτε για να αναμειχθεί το βούτυρο με το αλεύρι.
Ξεκινήστε σταδιακά να προσθέτετε το γιαούρτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί το γιαούρτι στη ζύμη ζαχαροπλαστικής και η ζύμη να γίνει μια πηχτή μάζα.
Η ζύμη της ζαχαροπλαστικής πρέπει να είναι πηχτή αλλά απαλή και αφράτη και σχεδόν να μην κολλάει!
Δοκιμάστε τη ζύμη.
Εάν είναι πολύ μαλακό και πολύ κολλώδες Προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Εάν πολύ σκληρή Προσθέστε λίγο ακόμα γιαούρτι.
Αν η ζύμη είναι έτοιμη την σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσει για 1 ώρα.

Διαφήμιση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση τυριού:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και το τυρί Ανθότυρο.
Θρυμματίζουμε το μανούρι με τα δάχτυλά μας και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Στη συνέχεια, θρυμματίζουμε τη φέτα με τα δάχτυλά μας και την προσθέτουμε και αυτή στο μείγμα.
Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε από πάνω λίγη ξερή μέντα.
Σπάμε τα 3 αυγά σε ξεχωριστό μπολ και τα χτυπάμε.
Αλατοπιπερώστε τη γέμιση τυριού μόνο με αλεσμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι να ενωθούν όλα τα τυριά και το πιπέρι.
Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά στη γέμιση, ανακατεύοντάς τα κι αυτά.
Τώρα, καλύψτε τη γέμιση με μια πλαστική μεμβράνη και κρυώστε τη στο ψυγείο για 1 ώρα.

Συναρμολογήστε την τυρόπιτα:

Μετά από 1 ώρα αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί Pyrex 23×35 cm με λίγο ελαιόλαδο (κάτω και πλαϊνά).

Θα χρειαστείτε επίσης: έναν πλάστη και λίγο επιπλέον αλεύρι.
Βγάζετε τη ζύμη ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο. Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια μας πριν συνεχίσουμε.
Η ζύμη πρέπει τώρα να είναι πιο σκληρή και να μην κολλάει!
Πασπαλίστε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επίπεδη επιφάνεια.
Παίρνετε τη μισή ζύμη και την απλώνετε, προσπαθώντας να την κάνετε όσο πιο λεπτή γίνεται (περίπου 3 mm σε πάχος).
Για την κάτω στρώση δεν είναι σημαντικό να ανοιξετε ενα μονοκόματο φύλλο. Μπορείτε να ανοιξετε δύο κομμάτια ζύμης και να τα κολλήσετε μεταξύ τους όταν τα βάζετε στο ταψί του φούρνου.
Καλύψτε τυχόν μικρές τρύπες με λίγη επιπλέον ζύμη και ισιώστε την κάτω στρώση με τα χέρια σας.
Με τα δάχτυλά σας σχηματίστε ένα χείλος γύρω από τα πλαϊνά της κάτω στρώσης της πίτας.
Στη συνέχεια, φέρνουμε τη γέμιση τυριού από το ψυγείο και την προσθέτουμε από πάνω, ισοπεδώνοντάς την με το κουτάλι.

Συνεχίστε με το ρολό της επάνω στρώσης της ζύμης επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία αλλά τώρα προσπαθήστε να κάνετε ένα κομμάτι!
Σκεπάζουμε με αυτό την τυρόπιτα.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι την περίσσεια, που προεξέχει. Χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα, για να φτιάξετε ένα χείλος γύρω από την πίτα και να καλύψετε μικρά κενά.
Με τα δάχτυλά σας και το μαχαίρι τυλίγετε τις άκρες της ζύμης και τις διπλώνετε στις άκρες του ταψιού για να «σφραγίσετε» την πίτα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό πιρούνι για να πιέσετε τις άκρες και να τις συγκρατήσετε.

Γαρνίρουμε την πίτα:

Χτυπάμε το επιπλέον αυγό και 1 κ.γ. νερό σε ένα μικρό μπολ.
Αλείψτε το πάνω από την πίτα για επιπλέον γλάσο κατά το ψήσιμο.
Προαιρετικά, μπορείτε τώρα να πασπαλίσετε και από πάνω σουσάμι και μαύρο σουσάμι.
Βάλτε την πίτα τώρα, πριν την ψήσετε.
Συμβουλή: Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να καλύψετε την πίτα με πλαστική μεμβράνη και να την παγώσετε για max. 1 μήνα!
Λίγο πριν το ψήσιμο, βρέξτε τις παλάμες σας με νερό και ραντίστε το πάνω από την πίτα, για να μην ανέβει πολύ η ζύμη.
Η Τυρόπιτα είναι τώρα έτοιμη για ψήσιμο.

Οδηγίες ψησίματος:

Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα (για να εξασφαλιστεί το ψήσιμο της κάτω στρώσης ζύμης) @180℃ για 40′-45′ ή μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
Μετά από 20′ γυρίζουμε την πίτα κάθετα για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Μετά από 45′ περίπου, βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο.
Κοιτάξτε αυτή την υπέροχη, χρυσαφένια κρούστα και πόσο υπέροχα έχει φουσκώσει!
Τοποθετούμε την Τυρόπιτα στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει λίγο.
Όταν κρυώσει η πίτα, μπορείτε να τη σερβίρετε σε μεγάλα τετράγωνα.
Αυτό είναι το εσωτερικό της πίτας όταν κόβεται!

Είναι απίθανη

Διαφήμιση