Ψωμί της ελιάς

Υλικά

400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
320 γρ νερό 45 c
8 γρ αλάτι
λάδι 60 γρ
μαγιά 4 γρ
1/4 φλιτζάνι ή τόσο όσο να καλύψει το τηγάνι σας
Τοπινγκ της επιλογής σας (χρησιμοποίησα ελιές φετα, σουσάμι, κιμινο κλπ)
αλάτι για γεύση

Εκτέλεση

Προσθέτουμε τη μαγιά στο νερό και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Προσθέστε το λάδι και το νερό της μαγιάς και ανακατέψτε μέχρι να ενωθεί και να ενυδατωθεί το αλεύρι.
Δεν θέλουμε να ζυμώσουμε πολύ αλλά όσο να το συνδυάσουμε.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
Μόλις ξεκουραστεί, βρέξτε τα χέρια σας για να μην κολλήσει η ζύμη στα δάχτυλά σας, ανασηκώστε τη ζύμη από τη μία πλευρά όσο πιο μακριά γίνεται χωρίς να σκιστεί και διπλώστε τη στη μέση. Γυρίστε το μπολ κατά 90 μοίρες και επαναλάβετε 10-12 ακόμη φορές.
Καλύψτε και κερδίστε και αφήστε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά ακόμα.

Ενώ η ζύμη σας ξεκουράζεται, πάρτε ένα ταψί 22 εκ και καλύψτε τον πάτο με το 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη σας την προσθέτετε στο καλά λαδωμένο ταψί και την απλώνετε.
Καλύψτε για άλλα 30 λεπτά. Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, ετοιμάστε τα γαρνιτούρα σας.
Μετά από 30 λεπτά αφαιρέστε την κορυφή και περιχύστε με περισσότερο ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει την κορυφή.

Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας πιέστε τη ζύμη κάνοντας μικρά λακκάκια παντού, το κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι η ζύμη φουσκώνει ομοιόμορφα στο φούρνο.
Περιχύνετε με την αγαπημένη σας επικάλυψη και πασπαλίζετε με αλάτι και το βάζετε σε φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσει παντού.


Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει για 45 λεπτά.

Σερβίρετε και απολαμβάνετε