Συστατικά
Για τη ζύμη :
125 ml φρέσκου χυμού πορτοκαλιού
125 ml ελαιολάδου
125 ηλιέλαιο
50 ml μέλι
80 ml νερού
100 γραμμάρια ζάχαρης
5 γραμμάρια κανέλα σκόνη
1/4 κουτ.γλυκ τριμμένο γαρύφαλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι
6 γραμμάρια μπεικιν παουντερ
Για το σιρόπι:
600 γραμμάρια ζάχαρης
100 ml μέλι
450 ml νερού
1 ραβδί κανέλας
4-5 γαρίφαλα (μπαχαρι)
Για γαρνίρισμα:
επιπλέον μέλι
ψιλοκομμένα καρύδια
Οδηγίες
Σε ένα μπολ μίξης συνδυάστε αλεύρι, σιμιγδάλι και το μπεικιν και αφήνω στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά της ζύμης και χτυπήστε καλά για 2 λεπτά. Μέχρι να τα συνδυάσετε όλα και το μείγμα αρχίζει να πυκνώνει.
Ρίξτε το πάνω από το μείγμα αλευριού.
Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια σας μέχρι που όλα συνδυάζονται και η ζύμη σταματά να κολλάει στα χέρια σας.
Καλύψτε τη ζύμη με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το να ξεκουραστεί στο ψυγείο ενώ κάνετε το σιρόπι.
Για το σιρόπι:
Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα συστατικά του σιροπιού.
Φέρτε το να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία.
Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε τη θερμοκρασία στη μέση και σιγοβράστε για 5 λεπτά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην ανακατεύετε το σιρόπι. Απλά κουνήστε το δοχείο μερικές φορές.
Κάντε τα μελομακάρονα:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος στο ταψί σας.
Πάρτε ένα κομμάτι της ζύμης στα χέρια σας (περίπου 40-45 γραμμάρια). Σφίξτε λίγο για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε αέρα και ζυμώστε σε μια στρογγυλή μπάλα.
Δώστε την μπάλα σε ωοειδές σχήμα και χαλαρώστε λίγο. Προσθέστε στο τηγάνι.
Φτιάχνουμε με την υπόλοιπη ζύμη τα μελομακάρονα με τον ίδιο τρόπο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάντε σταυρούς γραμμές σε κάθε μελομακάρονο.
Ψήστε για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Ολοκληρώνω:
Χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα βουτάω τα μελομακάρονα στο σιρόπι (περίπου 5-6 κάθε φορά).
Αφήστε τα μελομακάρονα για περίπου 1 λεπτό σε κάθε πλευρά και στη συνέχεια μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν και να αποστραγγιστεί το υπερβολικό σιρόπι.
Πασπαλίστε με μέλι και άφθονα ψιλοκομμένα καρύδια.
Σημειώσεις
-Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό, αλλά όχι καυτό όταν βουτάς στα μπισκότα.
-Τα καρύδια θα πρέπει να περιέχουν τόσο χοτροκομμένα κομμάτια όσο και ψιλοκομμένα κομμάτια.