Γιαννιώτικη Kρεατόπιτα

Η Γιαννιώτικη Kρεατόπιτα είναι μια γιορτινή πίτα. Σε κάποια χωριά μάλιστα τη φτιάχνουν για βασιλόπιτα.

Συστατικά

* Zύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια νερό περίπου
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κούπα φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα ηλιέλαιο
100 γρ βιτάμ

* Γέμιση
750 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
500 γρ τυρί φέτα
2 αυγά
4 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ενώνουμε τα υλικά της ζύμης και κάνουμε μία μαλακή ζύμη. Αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί αφού την σκεπάσουμε με μία πετσέτα. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη φυτίνη, το βιτάμ και το ηλιέλαιο και τα ζεσταίνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
Κάθε μέρος το χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου. Αλείφουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι, έχουμε ένα φύλλο με 8 στρώσεις.

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση, αχνίζουμε τα πράσα και τσιγαρίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε ταψί περίπου 40 εκ. με το φύλλο να εξέχει λίγο έξω από το ταψί. Ρίχνουμε όλη τη γέμιση και σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο.

Γυρίζουμε το φύλλο που εξέχει έξω από το ταψί και δημιουργούμε τον κόθρο. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας, την κόβουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
Γιαννιώτικη Kρεατόπιτα

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΣαμπλεδάκια με μαρμελάδα
Επόμενο άρθροKανταΐφι με ανατολίτικη τεχνική στο σιρόπιασμα