Υλικά:

Για τη ζύμη:
100 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
1 αβγό, χτυπημένο

Για τη γέμιση:
125 γρ. φέτα, τριμμένη
125 γρ. κίτρινο τυρί (π.χ. κασέρι, γραβιέρα), τριμμένο

Για το άλειμμα:
Φρέσκο βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με την 1 κ.σ. αλεύρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα σκεπασμένο για 5 λεπτά,
μέχρι να αφρίσει και να φουσκώσει ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το κοσκινισμένο αλεύρι, το χτυπημένο αβγό και το μείγμα μαγιάς.
Ζυμώστε καλά για μερικά λεπτά, μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εν τω μεταξύ, τρίψτε τη φέτα και το κίτρινο τυρί και ανακατέψτε τα. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει ελαφρώς.

Με υγρό χέρι την ξεφούσκωσα ζυμώστε ελαφρά και την σκεπασα άλλη μια ώρα περίπου και για λίγο.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Ανοίξτε τη ζύμη σε έναν κύκλο διαμέτρου περίπου 18 εκ.
Τοποθετήστε τη γέμιση στο κέντρο και κλείστε τη ζύμη φέρνοντας τις άκρες προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα πουγκί.

Μεταφέρετε το χατσαπούρι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και πιέστε το ελαφρά με τα χέρια για να απλωθεί σε έναν κύκλο διαμέτρου
περίπου 28 εκ. Αλείψτε την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο και χαράξτε την επιφάνεια σταυρωτά (χωρίς να φτάσετε μέχρι την άκρη).
Ψήστε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Αφήστε το χατσαπούρι να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε και το απολαύσετε ζεστό.

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κιμαδόπιτα

κιμαδόπιτα

Η κιμαδόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα που αποτελείται από φύλλο χειροποίητο ζύμης γεμάτο με κιμά, κρεμμύδια και σάλτσα ντομάτας. Συνήθως ψήνεται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφί και τραγανή κρούστα. Η γεύση είναι πλούσια και αρωματική, και μπορεί να συνοδευσει πολλά φαγητά ή και μόνη της. Είναι ιδανική για ένα γεύμα με την οικογένεια ή για να μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Υλικά

για την ζύμη
600 γρ.αλευρι ΜΑΝΝΑ,
1 κ.σ. ξύδι,
2 κ.σ.ελαιολαδο,
1/2 κ.γ.αλατι,
300ml νερό βρύσης
νισεστε

για την γέμιση
800 γρ κιλο μοσχαρίσιο κιμά,
1 κρεμμύδι μεγάλο,
1 ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
αλατοπίπερο,
maggi σε σκόνη,
200 γρ cerygold κασέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Ζυμώνω τα υλικά, αφήνω την ζύμη να ξεκουραστεί, χωρίζω σε 10 μπαλακια,ανοίγω με νισεστε 5 φύλλα κάτω απλώνω την γέμιση και 5 πάνω,
ανάμεσα στα φύλλα ραντίζουμε με ελαιόλαδο

Για την γέμιση
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Σοταρουμε το κρεμμύδι με 2 κσ λάδι στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τον κιμά, τον σπάμε με τη βοήθεια μίας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας αλατοπιπερο και την σκονη maggi.
Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

κιμαδόπιτα

Η Συνταγή είναι της Lena Totsika

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια με Χειροποίητο Φύλλο…δεν είναι σαν τα συνηθισμένα
Επόμενο άρθροΓλυκά Τυροπιτάκια αφρός