ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χταπόδι
1 κιλό πατάτες
ξιδι δυνατό από κρασί
1 ποτήρι κρασί
5-6 σκελιδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
10 μπαχάρια ολόκληρα
χτυπημένα σε γουδί
χυμό και ξύσμα από λεμόνι
ρίγανη Ολύμπου
αλάτι, πιπέρι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
 Πλένουμε και καθαριζουμε το χταπόδι και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή τετράγωνες.
• Σε κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με ελάχιστο ξιδι για 1 ώρα για να μην κολλήσει,προσθέτουμε και λίγο ζεστό νεράκι. Μόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια και το σοτάρουμε λίγο με κρασί σε ένα τηγανάκι.
• Σε πήλινη γάστρα βάζουμε τις πατάτες, το χταπόδι με το ζουμί τους, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα ακέρωτου λεμονιού, αλατοττιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχάρια, αφού τα χτυπήσουμε στο γουδί, τη ρίγανη και τα 2 φύλλα δάφνης.
• Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 1800C και ψήνουμε για 50 λεπτά.
• Το βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε για ξεχωριστό άρωμα λίγη ρίγανη ακόμα.

νηστίσιμα & νόστιμα

Πηγή