Το Αρνάκι Ριγανάτο στη Γάστρα είναι ένα φαγητό που γίνεται λουκούμι χάρη στο σιγανό και πολύωρο ψήσιμο! Καθώς η ρίγανη και το σκόρδο εισχωρούν βαθιά στο κρέας, προσφέρουν ένα πλούσιο άρωμα. Επειδή το κλείσιμο της γάστρας με αλουμινόχαρτο εξασφαλίζει ότι το κρέας θα παραμείνει ζουμερό, αποτελεί το ιδανικό γιορτινό πιάτο. Επομένως, αν θέλετε να εντυπωσιάσετε, γιατί να μην το δοκιμάσετε;
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Αρνάκι Ριγανάτο στη Γάστρα με Αρωματικό Ρύζι
Φτιάξτε το πιο μελωμένο Αρνάκι Ριγανάτο στη Γάστρα! Με σκόρδο, μπόλικη ρίγανη και σιγανό ψήσιμο για 3 ώρες, γίνεται λουκούμι. Ιδανικό για γιορτινό τραπέζι, συνοδευόμενο από αρωματικό ρύζι.
Ingredients
Για το Αρνάκι:
- 1 τεμ. - Χεράκι αρνιού (περίπου 1.5 κιλό)
- 5 τεμ. - Σκελίδες σκόρδο (3 ολόκληρες + 2 για τα τρυπήματα)
- Μπόλικα - Κλωνάρια ξερής ρίγανης (για τον πάτο)
- Λίγη - Ρίγανη (για πασπάλισμα)
- 1 τεμ. - Καρότο (κομμένο στη μέση)
- 1 τεμ. - Κρεμμύδι (ολόκληρο)
- 1 ποτηράκι - Ελαιόλαδο (του κρασιού)
- 1 ποτήρι - Νερό
- Αλάτι, Πιπέρι, Πάπρικα
Για το Ρύζι (Γαρνιτούρα):
- 1 φλιτζ. - Ρύζι Καρολίνα
- 2 φλιτζ. - Νερό
- 1 τεμ. - Φρέσκο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο)
- 1 τεμ. - Καρότο (ψιλοκομμένο)
- 1 τεμ. - Πιπεριά πράσινη (ψιλοκομμένη)
- 1 τεμ. - Πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
- Άνηθος (ψιλοκομμένος)
- Ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)
- Αλάτι, Πιπέρι
Instructions
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
1. Προετοιμασία Αρνιού:
Παίρνουμε το χεράκι του αρνιού (περίπου 1,5 κιλό). Το τρυπάμε σε δύο σημεία και βάζουμε μέσα από μια σκελίδα σκόρδο.
Το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά, πασπαλίζουμε πάπρικα και λίγη ρίγανη.
2. Ψήσιμο στη Γάστρα:
Στον πάτο της γάστρας τοποθετούμε μπόλικα κλωνάρια ξερής ρίγανης.
Βάζουμε το αρνάκι από επάνω. Προσθέτουμε το 1 κομμένο στη μέση καρότο, το 1 ολόκληρο κρεμμύδι και 2-3 σκελίδες σκόρδο.
Ρίχνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και ένα ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και καλύπτουμε την ένωση (γάστρας - καπάκι) με αλουμινόχαρτο γύρω-γύρω, ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά.
Ψήνουμε για τρεις ώρες στους 150°C και γίνεται λουκούμι.
3. Προετοιμασία Ρυζιού:
Ξεπλένουμε καλά 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα αφού το έχουμε αφήσει στο νερό για 10 λεπτά.
Σε κατσαρόλα βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό και αφού πάρει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε για 15 περίπου λεπτά.
Το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει.
4. Ολοκλήρωση Γαρνιτούρας:
Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 ψιλοκομμένο καρότο, 1 ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά και 1 ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε το ρύζι, ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε μαζί με το αρνάκι.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Tips για το Αρνάκι Ριγανάτο στη Γάστρα
Ψήσιμο: Η χαμηλή θερμοκρασία (150°C) και το πολύωρο ψήσιμο (3 ώρες) είναι το μυστικό για να γίνει το αρνάκι πραγματικό λουκούμι και να λιώνει.
Αεροστεγές Κλείσιμο: Το κάλυμμα με αλουμινόχαρτο γύρω από την ένωση της γάστρας είναι απαραίτητο για να «κλειδώσουν» όλοι οι χυμοί και τα αρώματα.
Άρωμα: Η χρήση ολόκληρων κλωνιών ξερής ρίγανης στον πάτο της γάστρας δίνει ένα αξεπέραστο και πλούσιο άρωμα στο κρέας, που δεν συγκρίνεται με την τριμμένη ρίγανη.











