Σπανακοτυρόπιτα χειροποίητο φύλλο
Η σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι μια εκλεπτυσμένη και νόστιμη επιλογή! Το φύλλο που παρασκευάζεται με το χέρι προσδίδει μια ξεχωριστή υφή και γεύση στην πίτα. Η πλούσια γέμιση με σπανάκι και τυρί δημιουργεί έναν απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων. Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση της Ελληνικής κουζίνας με αυτήν την παραδοσιακή λιχουδιά! 🥧🌿🧀
Υλικά
για την γεμιση
1 κιλό σπανάκι
4 πράσα
2 αβγά (προαιρετικά)
1 μάτσο κρεμμυδάκια
1 1/2 φλυτζανι μάραθο μαραθόριζα
1 κρεμμύδι ξερό
λάδι αλάτι πιπέρι
250γρ φέτα
για την ζύμη
600 γραμμάρια αλεύρι
350 γραμμάρια νερό
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας το ξύδι
Νεσεστε για το άνοιγμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι χοντροκομμένο.
Το αλατίζουμε και αρχίζουμε και το πιέζουμε με την παλάμη σας μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τα ζουμιά του.
Το στύβουμε με το χέρι και το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσει καλά για περίπου 15 λεπτά. Μέσα σε μια λεκάνη βάζουμε το σουρωμένο σπανάκι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Ρίχνουμε μέσα τον μαραθο και ανακατεύουμε καλά.
Μετα ρίχνουμε και το κρεμμυδι ψιλοκομμένο. Θρυμματίζουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
Ρίχνουμε πιπέρι και αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα.
Ανακατεύουμε το μείγμα μια τελευταία φορά και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικα της γέμισης και χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπάλες και τις σκεπάζουμε.
Παίρνουμε κάθε μπάλα, πασπαλίζουμε με νισεστέ και ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη
Τοποθετούμε στο ταψί το πρώτο φύλλο να προεξεχει του ταψιου και το λαδώνουμε ελαφρώς. Κάνουμε το ίδιο για τα επόμενα 3 φύλλα.
Το περνάμε με ένα πινέλο με λίγο λάδι και αδειάζουμε μέσα το μισο μείγμα σπανακιού.
Τοποθετούμε τα επόμενα 2 φύλλα (τα οποία λαδώνουμε ελαφρώς με πινέλο).
Απλώνουμε την υπολοιπη γέμιση και κλεινουμε με τα επόμενα 4 φύλλα και λαδωνουμε ενδιαμεσα
Αναδιπλώνουμε τα περισσεύματα του φύλλου που είναι εκτός του ταψιού για να ζχηματισουμε τον κοθρο
Χαράζουμε τη πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μερίδες και τη ψήνουμε στο φούρνο στους
170°C για 45-60 λεπτά και μέχρι τα φύλλα να ροδοκοκκινίσουν.
Η Συνταγή είναι της κυρίας Aristi Georgousi Kiriakopoulou
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σπανακοτυρόπιτα στριφτή σε σπιτικό φύλλο
Σπανακοτυρόπιτα στριφτή σε σπιτικό φύλλο είναι ένα πλήρες νόστιμο και
υγιεινό γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας γνωστό και ως το πιάτο του φτωχού
Υλικά
για το Φύλλο
1 κιλό αλεύρι μπλε γοχ
2 κουταλιές ξύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 ποτήρι νερό περίπου, θα το δείτε μέχρι να γίνει ζύμη μαλακια να μην κολλάει στα χέρια.
Βγάζει 10 μεγάλα φύλλα.
Γέμιση
1 1/2 κιλό σπανάκι ( το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε,
το αλατίζουμε και το στίβουμε να Βγάλει τα πολλά υγρά του)
ή εναλλακτικά 1 κιλό κατεψυγμένο.
3 μεγάλα κρεμμυδια ψιλοκομμένα και αν θέλουμε βάζουμε και φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
4 αυγά
250 γρ φέτα
1 φλυτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμυδια, το σπανάκι μέχρι να κατεβει λίγο σε όγκο. Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο,αλάτι πιπέρι και μολις κρυωσει λίγο ακόμα βάζουμε τα αυγά και το τυρί.
Λαδώνουμε μια λαμαρίνα και έχουμε χωρίσει τη ζύμη σε 10 κομμάτια. (Ο αριθμός του τύπος των φύλλων της κάθε πίτας διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και τη γέμιση υπάρχουν πίτες με δυο χοντρά φύλλα αλλά και με 6 8 12 15 ή ακόμη και 40. Όσο περισσότερα φύλλα ζητάει μία πίτα τόσο πιο λεπτά πρέπει να είναι. Οι γλυκιες πίτες συνήθως φτιάχνονται με πιο
λεπτά φίλα )
Ανοίγουμε ένα μεγάλο Φύλλο κάθε φορά και αφού το λαδώσουμε καλά βάζουμε 5 κουταλιές γέμιση κατα μήκος το φύλου. Τυλίγουμε ρολό και τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Λαδώνουμε καλά κάθε Φύλλο που βάζουμε και ιδιαίτερα στα πλαΐνα που θα ακουμπησει το επομενο για να ψηθούν καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 175 βαθμούς
Καλή Απόλαυση