Το Αρνάκι Κοκκινιστό (Γιουβέτσι) είναι ένα πιάτο που συνδυάζει το τρυφερό κρέας με το κριθαράκι και μια πλούσια σάλτσα ντομάτας. Η κανέλα και το δαφνόφυλλο του δίνουν ένα απίστευτο άρωμα που γεμίζει όλο το σπίτι. Εγώ το σερβίρω πάντα με μπόλικη φέτα και φρεσκοκομμένο μαϊντανό, γιατί ταιριάζουν τέλεια.

Συστατικά

Εξυπηρετεί: 5-6:
5 μπουτάκια αρνιού
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας κονκασε
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 ραβδί κανέλας
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή τριμμένη ρίγανη
¼ κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
Αλατισμένο και μαύρο πιπέρι, 
4 φλιτζάνια νερό
450 γρ κριθαράκι
1 και ½ κουταλάκι αλάτι
3 φλιτζάνια βραστό ζεστό νερό
Γαρνίρετε: φέτα, μαϊντανός, φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνας

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου.
Ραντίστε με μια πολύ μικρή ποσότητα λαδιού πάνω από το αρνί και αλατοπιρώστε και στις δύο πλευρές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά μέχρι να γίνει καφέ. Αυτό το βήμα εξάλειψε το τσιγάρισμα.
Ενώ το αρνί είναι στο φούρνο προετοιμάστε τη σάλτσα.
Σε μια κατσαρόλα , μαγειρέψτε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το λάδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσήσουν. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε άλλα 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτετε τις ντομάτες σε κονσέρβα, τον τοματοπολτό το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά. Προσθέστε 4 φλιτζάνια νερό και βράστε.
Μόλις το αρνί γίνει καφετί, αφαιρέστε το από το φούρνο.
Ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας πάνω από το αρνί. Καλύψτε το δίσκο με αλουμινόχαρτο και επιστρέψτε στο φούρνο για να μαγειρέψετε για 1 ώρα στους 230 βαθμούς.

Μετά από 1 ώρα, μειώστε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς Κελσίου και συνεχίστε να μαγειρεύετε για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να ξεκολάει το κρέας από τα κοκαλα.
Αφαιρέστε από το φούρνο και δοκιμάστε τη σάλτσα. Ρίξτε εάν χρειάζεται περισσότερο αλάτι.
Βράσε 3 φλιτζάνια με νερό.
Ρίξτε το κριθαράκι στο αρνί με τη σάλτσα και ανακατέψτε. Προσθέστε τα 3 φλιτζάνια βραστό νερό μαζί με 1 και 1/2 κουταλάκι αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 220 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.
Αφαιρέστε το φύλλο αλουμινίου και μαγειρέψτε 10 λεπτά ακάλυπτα.
Αφαιρέστε ταψί ψησίματος από το φούρνο και ρίξτε 1 φλιτζάνι πάγου σε αυτό για να σταματήσετε το μαγείρεμα. Ανακατέψτε το προσεκτικά. Αυτό θα κρατήσει το κριθαράκι από  το να γίνει ζελατινώδη. 
Γαρνίρετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη φέτα ή παρμεζάνα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το αρνάκι γιουβέτσι σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κρέας: Το κρέας πρέπει να είναι τόσο τρυφερό που να ξεκολλάει από το κόκαλο. Μην βιαστείτε με το μαγείρεμα, το σιγανό ψήσιμο είναι το μυστικό.
  • Σιγά-σιγά: Η διαδικασία του μαγειρέματος στον φούρνο, με διαφορετικές θερμοκρασίες, είναι αυτή που κάνει το κρέας να μαλακώσει τόσο πολύ.
  • Κριθαράκι: Το μυστικό για να μη γίνει το κριθαράκι μια “ζελατινώδης” μάζα είναι να το ψήσετε σε υψηλότερη θερμοκρασία για λίγο, και φυσικά να προσθέσετε το κρύο νερό στο τέλος για να σταματήσει ο βρασμός.