Σιροπιαστά Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

Υλικά

για τη ζύμη
700 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ
300 ml ανθρακούχο νερό
100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
100 ml ηλιέλαιο
80 γραμμάρια ζάχαρη
2 φακελάκια ζάχαρη βανίλια
ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
έναν κύβο φρέσκιας μαγιάς (40 γραμμάρια)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
μια κουταλιά εσάνς βανίλιας

για το σιρόπι
300 ml νερό
100 γραμμάρια ζάχαρη
φλουδα από ένα πορτοκάλι
πορτοκαλί ουσία

για επικάλλυψη
200 γραμμάρια καρύδια
2 κουταλιές μέλι

Κρόκους Αυγού 2-3

Τρόπος προετοιμασίας

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγαλο μπολ στο οποίο στη συνέχεια θα ζυμώσουμε τη ζύμη.
Προσθέτουμε αλάτι και μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε όλα καλά και κάνουμε μια τρύπα στη μέση, σαν κρατήρα, μετακινώντας το αλεύρι
στις άκρες του μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ γιατί κάνει τη ζύμη πιο αφράτη. Ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικό.
Φτιάχνουμε μια μαγια από 200 ml νερό, μαγιά, μια κουταλιά ζάχαρη και μερικές κουταλιές αλεύρι που παίρνουμε από αυτά που κοσκινίσαμε νωρίτερα στο μπολ που θα ζυμώσουμε, ώστε να πάρουμε μια σύνθεση παχύρρευστη. Αφήνουμε τη μαγια σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί
σε όγκο.

Ξεχωριστά σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 100 ml νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και βάζουμε στη φωτιά για λίγα λεπτά (δεν χρειάζεται να βράσει) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να πάρει θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το άρωμα βανίλιας, το ξύσμα φλούδα από ένα πορτοκάλι.

Στο αλευρι βάζουμε τη μαγια και προσθέτουμε το μείγμα νερού και ζάχαρης που έχουμε φτιαξει νωρίτερα.
Αρχίζουμε να ανακατευουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας ή σπάτουλας, ανακατεύοντας μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο.
Όταν ενσωματωθεί αυτό και έχουμε αποκτήσει μια συμπαγή ζύμη, αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια των χεριών μας, τουλάχιστον 10 λεπτά.

Αφού τελειώσω το ζύμωμα της ζύμης, της δίνω στρογγυλό σχήμα και την αφήνω στο μπολ που την ζύμωσα, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα
ή μεμβράνη φαγητού.
Το βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, αρχίζουμε να σχηματίζουμε τα κουλουράκια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια ίσα με το μέγεθος μιας γροθιάς και παίρνουμε από ένα κομμάτι και το απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας.

Σχηματίζουμε κορδόνια και μετά τα πλέκουμε το ένα πάνω στο άλλο, ενώνουμε στις άκρες και αναποδογυρίζουμε τη ζύμη
για να σχηματίσουμε ένα σχήμα οκτώ. (κάντε ότι σχεδιο θέλετε)
Βάζουμε τα κουλουράκια στο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας, σε ζεστό μέρος.
Στο μεταξύ ανάβουμε τον φούρνο και τον ζεσταίνουμε στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζουμε και το ταψί από το φούρνο, βάζοντας χαρτί ψησίματος.
Αφού σηκωθούν φουσκώσουν τα κουλουράκια στο ταψί, Τα αλείφουμε με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και τα βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας νερό με ζάχαρη και φλούδα
πορτοκαλιού μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το άρωμά του το σιρόπι. Περίπου 5 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.
Αφού κρυώσουν τελείως τα κουλουράκια μας και πάρει και το σιρόπι θερμοκρασία δωματίου, τα σιροπιαζουνε γρήγορα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και
τα αλείφουμε με λίγο μέλι με τη βοήθεια ενός πινέλου και μετά πασπαλίζουμε μπόλικο αλεσμένο καρύδι ή δεν βάζουμε

Torturi si prajituri Nikoleta

Προηγούμενο άρθροΗ συνταγή για κεφτέδες μπακαλιάρου
Επόμενο άρθροΚέικ με σταγόνες Σοκολάτας