Σήμερα φτιάχνουμε αφράτα ψωμάκια πλεξούδες, μια συνταγή που με έχει ξετρελάνει, γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο, αρωματικό μπριός που λιώνει στο στόμα και είναι ιδανικό για το πρωινό ή τον απογευματινό καφέ! Η ζύμη τους είναι πολύ εύκολη στη δουλειά, πράγμα που βοηθάει πολύ στο πλάσιμο, ενώ η προσθήκη του αμύλου χαρίζει αυτή την απίστευτη αφράτη υφή. Ετοιμαστείτε λοιπόν να γεμίσετε το σπίτι σας με υπέροχα αρώματα και να απολαύσετε τις πιο νόστιμες ψωμάκια πλεξούδες!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Αφράτα Ψωμάκια Πλεξούδες

Φτιάχνω τα πιο αφράτα ψωμάκια πλεξούδες, μια υπέροχη συνταγή με μαγιά που βγαίνει απίστευτα μαλακή και αρωματική! Αυτά τα γλυκά ψωμάκια είναι τέλεια για πρωινό, ενώ το κόλπο με το γλάσο από συμπυκνωμένο γάλα τα κάνει ακαταμάχητα. Ακολουθήστε με στα βήματα για να φτιάξετε και εσείς τις πιο αφράτες πλεξούδες που έχετε δοκιμάσει!
Ingredients
Για τη Ζύμη
- 250 ml Γάλα
- 2 Αυγά
- 40 γρ. Βούτυρο (ή μαργαρίνη, μαλακό)
- 100 γρ. Ζάχαρη
- 500-600 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 11 γρ. Ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. Άμυλο (Κορν Φλάουρ ή Νισεστέ)
- Βανιλίνη
- 1 κ.γ. Αλάτι
- Ζαχαρούχο γάλα (για άλειμμα/πολύσιμο)
Instructions
Ακολουθήστε αναλυτικά τα βήματα για να φτιάξετε τα αφράτα ψωμάκια πλεξούδες.
1. Στο ζεστό γάλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να μουσκέψει.
2. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, τη βανιλίνη, το αλεύρι και το άμυλο (κορν φλάουρ). ζυμώνουμε τη ζύμη. μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια ή με μίξερ.
3. Αφού ενωθεί το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαλακή μαργαρίνη ή το βούτυρο. ζυμώνουμε τη ζύμη για 5-7 λεπτά.
4. Τη έτοιμη ζύμη τη μεταφέρουμε σε μια λεκάνη αλειμμένη με φυτικό λάδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί σε όγκο. αυτό θα πάρει περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
5. Τη φουσκωμένη ζύμη τη χωρίζουμε σε 9 ή 12 μέρη. εγώ έφτιαχνα 3 μακριές πλεξούδες, οπότε τη χώρισα σε 9.
6. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά να ξεκουραστούν.
7. Στη συνέχεια, κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε λωρίδα μήκους 35-45 εκ. σφραγίζουμε προσεκτικά τις άκρες και πλέκουμε χαλαρά την πλεξούδα.
8. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν (αναμονή) για 20-30 λεπτά.
9. Μετά, τα αλείφουμε με ζεστό γάλα και τα βάζουμε σε κρύο φούρνο.
10. Ανάβουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.
11. Τις πλεξούδες, όσο είναι ακόμα ζεστές, τις περιχύνουμε πλούσια με συμπυκνωμένο γάλα.
Tips για τις Τέλειες Πλεξούδες
- Το άμυλο: Η προσθήκη αμύλου (κορν φλάουρ ή νισεστέ) είναι το μυστικό για να γίνουν τα ψωμάκια απίστευτα αφράτα και μαλακά.
- Ψήσιμο (Κρύος Φούρνος): Το ψήσιμο ξεκινώντας από κρύο φούρνο βοηθάει τη ζύμη να φουσκώσει ομοιόμορφα και να παραμείνει μαλακή εσωτερικά.
- Το γλάσο: Βεβαιωθείτε ότι οι πλεξούδες είναι καυτές όταν τις περιχύνετε με το συμπυκνωμένο γάλα για να απορροφήσουν την υγρασία και να γίνουν ακόμα πιο ζουμερές.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: