Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Το κέικ λεμονιού είναι από τα αγαπημένα μου. Μοσχοβολάει φρεσκάδα, είναι αφράτο και ζουμερό, και είναι ό,τι πρέπει για τον καφέ μας το πρωί ή ένα απογευματινό γλυκάκι. Εγώ το φτιάχνω συνέχεια γιατί είναι πανεύκολο και γεμίζει το σπίτι με ένα απίστευτο άρωμα. Πάμε να το φτιάξουμε μαζί!
Αφράτο Κέικ Λεμονιού

Φτιάξτε ένα αφράτο και ζουμερό κέικ λεμονιού με απλά υλικά! Ιδανικό για τον καφέ ή το τσάι, μοσχοβολάει φρεσκάδα και γίνεται πανεύκολα.
Prep Time
15 minutes
Cook Time
40 minutes
Additional Time
1 hour
Total Time
1 hour 55 minutes
Ingredients
- 180 γραμμάρια ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 120 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 3 αυγά
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 50 ml χυμό λεμονιού
- 100 ml γάλα
Για το γλάσο λεμονιού
- 1/2 κουτάκι Ζαχαρούχο γάλα
- 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Instructions
┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊
- Σε ένα μεγάλο μπολ, τρίβω το ξύσμα λεμονιού μέσα στη ζάχαρη και ανακατεύω καλά με μία σπάτουλα ή τα δάχτυλά μου, για να βγάλει η ζάχαρη όλα τα αρώματα του λεμονιού.
- Προσθέτω το μαλακωμένο βούτυρο στη ζάχαρη με το ξύσμα και ανακατεύω με μία σπάτουλα ή το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Προσθέτω τα αυγά, ένα-ένα. Μετά από κάθε αυγό, ανακατεύω καλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα, πριν προσθέσω το επόμενο. Θέλω να έχω ένα ρευστό, ομοιογενές μείγμα.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτω το μείγμα αλευριού-μπέικιν πάουντερ στο υγρό μείγμα, εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα ή στη χαμηλότερη ταχύτητα του μίξερ, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά.
- Τέλος, προσθέτω τον χυμό λεμονιού και ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Η ζύμη θα είναι παχύρευστη, αυτό είναι φυσιολογικό.
- Βουτυρώνω καλά μια φόρμα του κέικ (π.χ. μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση) και την πασπαλίζω με λίγο αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο.
- Αδειάζω το μείγμα του κέικ στη φόρμα. Μπορείτε να κάνετε μια μικρή τομή (μια γραμμή) στη μέση της ζύμης με ένα μαχαίρι, αυτό βοηθάει το κέικ να "σκάσει" ομοιόμορφα στο ψήσιμο.
- Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις), για περίπου 40 λεπτά. Για να σιγουρευτώ ότι είναι έτοιμο, βυθίζω μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ – αν βγει καθαρή, τότε είναι ψημένο!
Για το γλάσο
- Ανακατέψτε 1/2 κουτάκι συμπυκνωμένο γάλα με 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού μέχρι να πήξει
- Μόλις βγάλω το κέικ από τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστό, το περιχύνω με το γλάσο. Πασπαλίζω με επιπλέον ξύσμα λεμονιού, αν θέλω.
- Αφήνω το κέικ να κρυώσει καλά πριν το κόψω και το σερβίρω. Είναι πραγματικά εξαιρετικά νόστιμο!